Ana SayfaGüncel267 mezar açılıp cenazeler çıkartıldı, HDP hükümete sordu: Ne yapmak istiyorsunuz?

267 mezar açılıp cenazeler çıkartıldı, HDP hükümete sordu: Ne yapmak istiyorsunuz?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mizgin Irgat, PKK’lilere ait 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkarılmasını İçişleri Bakanı’na sordu, “Hükümetiniz ne yapmak istiyor?” dedi.

Bitlis’te PKK’lilere ait mezarlıkların yıkılarak, 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkarılması Meclis’in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya mezarların açılması ve cenazelerin taşınması kararının kim tarafından verildiğini, uygulamanın hangi mevzuat ya da usule göre gerçekleştirildiğini sordu.

Cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği iddiasının doğru olup olmadığını soran HDP’li vekil, “Kaç cenaze gönderilmiştir?” dedikten sonra da şu sorulara cevap istedi:

  • Cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği iddiaları doğru ise buraya gönderilmesinin sebebi nedir? Aileler cenazelerinin Adli Tıp Kurumu’nca tetkik edilmesi talebinde bulunmuş mudur? Daha önce Adli Tıp Kurumlarınca gerekli prosedürlerin uygulandığı cenazeler niçin tekrar Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiştir?
  • Ailelere cenazelerin Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisi niçin verilmemiştir?
  • Mezarların açılması ve cenazelerin taşınması işlemleri hangi usullere göre yapılmıştır? Söz konusu işlem yürütülürken 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik, Ölülerin Nakli Hakkında Genelge ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, CMK’nin yasa ve ilgili genelgelerinde yer alan hükümler dikkate alınmış mıdır? Mezarların açılması hakkında resmi karar mevcut mudur ve karar usulüne uygun uygulanmış mıdır?
  • İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen cenazeler ailelerine ne zaman teslim edilecektir?
  • Bitlis ilinin seçilmiş milletvekili olarak söz konusu olay ile ilgili Bitlis valisi ile görüşme talebimin karşılanmamasının sebebi nedir?
  • 2015’ten bu yana değişik illerde yıkılan mezarlık sayısı kaçtır? Bu mezarlıklardan  çıkartılan cenaze sayısı kaçtır? Söz konusu cenazeler hakkında hangi işlemler yürütülmüştür?
  • Mezarlıkların yıkılması ve cenazelerin yerinden çıkarılması uygulaması ile hükümetinizin yapmak istediği nedir?
  • Dini hassasiyetleri oldukça yüksek olan toplumumuzda mezarların insanlık onuruna yakışmayacak bir şekilde yerlerinden çıkarılması uygulamasının halkımız üzerinde yaratacağı etki hakkında ne düşünüyorsunuz? Cenazeler ve mezarlıklar konusunda toplumumuzun sahip olduğu hassasiyet karşısında bu uygulamanın yaratacağı infiali nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?

Ne oldu?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle yıkıldığı öğrenildi.

Ağustos 2013’te inşası sırasında, Eylül 2015’te ise bir askeri operasyon sırasında tahrip edilen mezarlığın bu kez bütünüyle yıkıldığı bildirilirken, cenazesi yıkılan mezarlıkta bulunan Dilan Bingöl’ün babası Lezgin Bingöl, 267 cenazenin mezarlıklardan çıkarılıp Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisini paylaştı:

19.12.2017 tarihinde Jandarmadan beni aradılar ve dediler ki o mezarlıkta bulunan 267 cenaze Savcılık talimatıyla çıkarılmış ve İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Bunun üzerine 20.12.2017 tarihinde Kızımın Mezarını ziyaret etmek için Yukarı Ölek köyünde bulunan mezarlığa gittim. Mezarlığa gittiğimde kızımın mezarı yerinde yoktu, mezar yıkılmış ve cenazeye ait kemikler de mezarından çıkarılmış ve götürülmüştür. Orada mezar diye bir şey kalmamış. Diğer mezarlara da baktım tüm mezarlar aynı durumdaydı. Kısacası kızıma ait cenaze dahil tüm cenazeler oradan alınıp götürülmüş.


PKK’lilerin cenazeleri yerlerinden çıkartıldı, mezarlık bütünüyle yıkıldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'den AYM'ye Demirtaş tepkisi: Anadarbe Mahkemesi haline gelmiştir
Sonraki Haber
Nietzsche’nin ‘bengi dönüş’ kavramını esas alan ‘Dark’ın ikinci sezonu yolda