Ana SayfaDünyaABD Başkanı Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı

ABD Başkanı Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı. Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin de Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, gelen tüm tepkilere karşın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıyarak, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

Trump, bu adımı ‘gecikmiş bir karar’ olarak yorumladı.

“Bu adımımız Orta Doğu barış süreci konusundaki kararlılığımızdan geri bir adım değildir” diyen Trump, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Tanrı İsrail’i kutsasın, Tanrı Filistinlileri kutsasın.

ABD Başkanı’nın açıklamasından kısa bir süre önce ise ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına “20 Aralık’a kadar Kudüs ve Batı Şeria’ya zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin” çağrısında bulundu.

İsrail: ABD’nin kararı tarihi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’a, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından” dolayı teşekkür etti.

ABD’nin kararını “tarihi” olarak nitelendiren Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in “başkenti” olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Filistin: Kudüs, Filistin’in sonsuza kadar başkentidir

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise yaptığı açıklamada, Kudüs’ün “Filistin’in sonsuza kadar başkenti” olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Biz bu kararı reddediyoruz. Birçok ülke dost ülke liderleriyle bağlantı içinde olduk. Barışa ulaşmak, bağımsız bir Filistin için kendileriyle görüştük. Bu gelişme sonrasında doğru zamanda karşılık vereceğiz, müzakerelerle karşılık vereceğiz. Filistinlilerin bu konuda birlik olması önemli. Filistin’deki tüm grupların bir araya gelmesini istiyoruz. Kudüs barış kentidir, Filistin’in sonsuza kadar başkentidir. Hiçbir karar bunu değiştiremez. Dünyadaki tüm ülkeleri mücadele etmeye çağırıyorum.

Türkiye: Karar bizim açımızdan yok hükmündedir

Trump’ın kararının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan da tepki geldi.

Kalın, ABD’nin Kudüs kararına ilişkin “Bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir” diye konuştu.

Çavuşoğlu da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar, uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kararın ‘endişe verici’ olduğunu söyledi, Avrupa Birliği (AB) de kararın barış sürecini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Erdoğan: İnfiale yol açar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı “Müslümanların kırmızı çizgisi” olarak tanımlarken, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Erdoğan ayrıca, “Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım İslam aleminde infiale yol açacaktır” demişti.

Kudüs’ün dinler için önemi

Arapça El Kuds, İbranice Yeruşalayim olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski kentlerinden birisi.

Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasından dolayı çok sayıda savaşa sahne oldu ve defalarca yıkıldı, yeniden inşa edildi.

Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs’te yer alıyor.

Kudüs’ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.

Eski Kent’in etrafı ise kalın, taş duvarlarla çevrili.

Müslümanlar için en kutsal yerlerden biri kabul edilen Mescid-i Aksa ve Kubbet’üs Sahra’nın bulunduğu Harem-üş-Şerif, Doğu Kudüs’te yer alıyor. Muhammed Peygamber’in buradan göğe yükseldiğine inanılıyor.

Yahudiler için Mescid-i Aksa’nın hemen altında yer alan ve Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı.

Hristiyanlar içinse Kudüs’te bulunan Kutsal Kabir Kilisesi’nde İsa Peygamber’in çarmıha gerildiği ve kabrine konulduğu düşünülüyor. Bu kilise, aralarında Rum Ortodoks Patrikhanesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ermeni Patrikliği’nin de olduğu farklı mezheplerin temsilcileri tarafından yönetiliyor.

Kudüs tartışmaları

İsrail 1967 yılındaki 6 gün savaşı sırasında aldığı Kudüs’ün doğu kesimini daha sonra ilhak etmişti.

İsrail’in bütün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme iddiası uluslararası arenada kabul edilmiyor.

Birleşmiş Milletler bütün Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımıyor.

Avrupa Birliği Kudüs’ün statüsüyle ilgili anlaşmazlığın adil çözüme kavuşturulmasını ve nihai statünün İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinde belirlenmesini talep ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rıza Sarraf: Hakan Atilla'nın tutuklandığını duyduğumda şoke oldum
Sonraki Haber
Mahmur Kampı'na saldırı