Ana SayfaDünyaABD veto etti, Kudüs tasarısı geçmedi

ABD veto etti, Kudüs tasarısı geçmedi

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi gündemine getirilen ve ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararın hukuken geçersiz sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Kudüs tasarısı oylaması yapıldı.

Mısır tarafından BMGK’ye sunulan ve ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

Konseyin toplam 15 üyesinin 14’ü ise lehte oy kullandı. Lehte oy kullanan ülkeler İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Mısır olarak sıralandı.

ABD’den oylama sonrası açıklama

Oylamanın ardından söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Konsey’e sunulan karar tasarısını “hakaret” olarak nitelendirdi.

Nikki Haley, “Bugün burada tanık olduğumuz şey asla unutulmayacak” şeklinde konuştu.

Haley tasarının, “BM’nin İsrail-Filistin sorunun çözümüne yönelik çabalara yarardan çok zarar vermesinin bir diğer örneği olduğunu” söyledi.

Türkiye’den ABD’ye tepki

Kudüs tasarısını ABD’nin veto etmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kararına “bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri’nin açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez.

Türkiye olarak Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceğiz.

Tasarı hakkında

ABD’nin veto ettiği karar tasarısında Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın “hiçbir yasal etkisi olmadığı”, “geçersiz olduğu” ve “geri alınması gerektiği” belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Meşale Tolu tahliyesinin ardından gözaltına alındı
Sonraki Haber
Irak Kürdistan Bölgesi'nde hükümet protesto edildi