Ana SayfaGüncelAdalet Bakanı’na göre KHK’deki cezasızlık maddesi için ‘hukuki dayanak yok’

Adalet Bakanı’na göre KHK’deki cezasızlık maddesi için ‘hukuki dayanak yok’

HABER MERKEZİ – ‘İç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen 696 sayılı KHK’nin ‘cezasızlığı’ getiren 121. Maddesine dair konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Milis yorumları için hukuki dayanak yok” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer alan ve ‘iç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen ‘sivillere ceza muafiyeti’ne dair düzenlemeye dair bir açıklama daha yaptı.

Dün yaptığı açıklamada “Düzenleme, sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili” diyen Gül, bu ifadesini tekrarlayarak, 696 sayılı KHK’deki 121. maddenin 15 ve 16 Temmuz 2016 günlerini kapsadığını belirtti.


AKP ‘sözlü düzeltme’ ile yetindi: ‘Cezasızlık’ sadece 15-16 Temmuz’u kapsıyormuş


Maddeyle ilgili tartışmalara ilişkin konuşan Gül, “Buna yönelik eleştirilerin, farklı yerlere çekmenin çok iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Ya iyi niyetli okumamadır ya da metnin hiç okunmadığı anlamına geliyor” dedi.

Gül, düzenlemenin yeni olmadığını sadece sivillerin eklendiğini söyleyerek, “Milis yorumları için hukuki dayanak yok” açıklamasında bulundu.

‘Tek tip’ açıklaması

Adalet Bakanı Gül, KHK ile kararlaştırılan “tek tip kıyafet” düzenlemesine ilişkin ise “Tek tip kıyafet kapsamı duruşmalarla sınırlı olmak üzere, cezaevlerinde uygulanmayacak. Kanun bir ay içerisinde bir yönetmeliğin çıkarılması hususunda bir düzenleme getirdi. Bir ay içerisinde yönetmelik çıktıktan sonra da yürürlüğe girecek bu uygulama” dedi.

696 sayılı KHK

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelerde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 121’inci maddesi öne çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran madde, “iç savaş maddesi” olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu 121. madde şöyle:

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Söz konusu maddeye dair siyasetçiler, hukukçular ve tarihçilerin değerlendirmelerine aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz:


‘Hukuksuzluktan barbarlığa’: KHK ile ‘cezasızlık’ düzenlemesine siyasetçiler, hukukçular ve tarihçiler ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Jean-Luc Nancy ve Alain Badiou'nun 'Alman Felsefesi Üstüne Diyalog'ları
Sonraki Haber
Ahmet Şık’ın engellenen beyanının tamamı: Endişelenmekte haklısınız çünkü gazeteciyiz