Ana SayfaGüncelAnter Davası’nda dinlenen gazeteci: Orhan Miroğlu ‘sen bu işlerle uğraşma’ dedi

Anter Davası’nda dinlenen gazeteci: Orhan Miroğlu ‘sen bu işlerle uğraşma’ dedi

HABER MERKEZİ – Musa Anter cinayeti ve JİTEM Ana Davası’nda dinlenen dönemin Sabah Gazetesi İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek, cinayete dair araştırma yaptığı dönemlerde Orhan Miroğlu’nun kendisine ““Sen bu işlerle uğraşma. Devlet 20 yıldır uğraştı olayı aydınlatmadı. Devlet bu olayı çözmedi siz niye uğraşıyorsunuz” dediğini” söyledi.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kürt aydın ve yazar Musa Anter’in 1992’de öldürülmesi ve AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yanında bulunmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu 4 sanığın yargılandığı dosya ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasında gazeteci Abdurrahman Şimşek dinlendi.

Duruşmaya SEGBİS’le katılan Abdurrahman Şimşek, Anter cinayeti ile ilgili yaptığı araştırmasına dair bilgilerini mahkemeyle paylaştı.

O dönem kendisinin Sabah gazetesinin İstihbarat Müdürü olarak çalıştığını hatırlatan Şimşek, şunları söyledi:

Haber kaynağım bana, Hamit Yıldırım’ın yakın akrabalarından birisinin Musa Anter cinayetinin Hamit Yıldırım tarafından işlendiğini kendisine söylediğini belirtti. Haber kaynağımın aktardığına göre, Hamit Yıldırım’ın bu cinayeti işlediği için pişman olduğu ve cinayetin işlendiği dönemde genç olduğunu da aktarmış. Ama kime, hangi akrabasına söylediğini bilmiyorum. Yine kaynağım tarafından bana aktarılan diğer bir bilgi is, Yıldırım’ın devlet ile çalıştığı durumu da var. İsterseniz size, bana bu aktarımlarda bulunan şahsın bilgilerini de aktarırım.

Üst düzey bir jandarma personeline dayandırdığı bazı bilgileri de paylaşan Şimşek, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın eski adı Özel Harp Dairesi olan birim personellerince kaçırılıp öldürüldüğünü, öldürüldükten sonra da ‘Yeşil’in video kaydına alınarak, üst düzey jandarma istihbarat teşkilatından komutanlar tarafından izlendiğini söyledi.

Şimsek, “Bana anlattığını mahkeme heyetine de anlat dediğimde, o kişi bana ‘Can güvenliğim söz konusu olduğu için bunu yapamayacağım’ dedi” diye belirtti.

“Orhan Miroğlu ‘sen bu işlerle uğraşma’ dedi”

Konuya dair araştırma yaptığı dönemlerde Orhan Miroğlu ile de röportaj yaptığını hatırlatan Şimşek, Miroğlu’nun kendisine “Sen bu işlerle uğraşma. Devlet 20 yıldır uğraştı olayı aydınlatmadı. Devlet bu olayı çözmedi siz niye uğraşıyorsunuz” dediğini beyan etti.

Orhan Miroğlu’nun avukatı araya girerek, Miroğlu’nun olayın araştırılmasının önünde engel olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, Şimşek’e olayı daha net olarak aktarmasını istedi.

Miroğlu’nun avukatına cevaben Şimşek, şunları aktardı:

Miroğlu’nun ‘Bunu devlet çözemedi, siz niye uğraşıyorsunuz’ şeklindeki sözlerinin kötü niyetli olarak söylemediğini düşünmüyorum. Hata Miroğlu’nun olayın aydınlatılması için elinden geleni yapacağını bize söyledi.

Ardında Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, Abdurrahman Şimşek’in önümüzdeki mahkemelere bizzat katılmasını istedi.

Hamit Yıldırım: Ben olayın mağduruyum

Duruşma salonunda son olarak Sanık Hamit Yıldırım konuştu.

Yıldırım, “Ben olayın mağduruyum. Bana oyun oynandı. Benim kardeşlerim şehit oldu. Türk bayrağını seviyorum. Askerimi seviyorum” diye konuştu.

Duruşma 4 Nisan 2018 tarihine ertelendi.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası

Fotoğraf: Faili Belli

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası, 1999 tarihli iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davaların 2010’da birleşmesiyle süren ve “JİTEM Ana Davası” olarak anılan dava ile, 1992 yılında öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter’in öldürülmesiyle ilgili 2013’te açılan davanın birleşmesinden oluşuyor.

Ağırlıkta itirafçılar ve Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım (“Yeşil” kod) gibi bir dönem devletin içinde “çete” olarak tarif edilen yapıların tanınmış aktörleri, bu dava kapsamında “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, taammüden adam öldürmek, bir suçu söyletmek için işkence yapmak” gibi suçlardan yargılanıyorlar.


Bu davayla ilgili ayrıntılara Hafıza Merkezi’nden bakabilirsiniz.



Önceki Haber
Esenyurt Belediyesi'nin yeni başkanı belli oldu
Sonraki Haber
AKP'yi işgal davasında karar: 4'ü ağırlaştırılmış 15 müebbet hapis cezası