Ana SayfaGüncelAvrupa’daki muhaliflere suikast iddiası: ‘Paris katliamını planlayan MİT yetkilisine bakmak gerek’

Avrupa’daki muhaliflere suikast iddiası: ‘Paris katliamını planlayan MİT yetkilisine bakmak gerek’

HABER MERKEZİ – Avrupa’daki muhaliflere suikast iddiası gündemdeki yerini korurken, hükümet hala sessiz. Konuyu Meclis’e getiren isimlerden HDP’li Alican Önlü, “Suikast iddialarıyla MİT’in bir bağlantısı var mı?” diye sormuştu. Kürt gazeteci Amed Dicle ise Paris’te, üç Kürt kadın siyasetçinin suikast sonucu öldürülüşünü ve MİT’in katliamla ilişkisini hatırlatarak, “Katliamın gelişim seyrini öğrenmek, son günlerde gündeme gelen Avrupa’daki AKP rejimine muhalif kesimlere yönelik suikast planlarının irdelenmesine de katkı sunabilir” diyor.

Avrupa’da yaşayan Alevi ve Ermenilere, yine Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan gazeteci, yazar ve akademisyenlere suikast iddiası gündemdeki yerini koruyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın aldığı bir istihbarat üzerine gündeme getirdiği ‘suikast’ iddialarına dair açıklama yapan Alman emniyet yetkilileri, “Tehlikeden haberdarız” demişti.

Son olarak konuyu Meclis gündemine taşıya bir diğer HDP’li vekil Alican Önlü de, Almanya’da operasyon düzenlenen ve Ankara ile ilişkili olduğu öne sürülen “Almanyalı Osmanlılar” isimli gruba dikkat çekerek, “Suikast iddialarıyla Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bir bağlantısı var mıdır?” diye sormuştu.

Suikast iddialarının MİT’le bağlantılı olduğu iddiasına dikkat çeken bir diğer isim de Kürt gazeteci Amed Dicle oldu.

“Paris Katliamı’nı planlayan MİT yetkilisi”

Amed Dicle, Paris’te, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in suikast sonucu öldürülüşünü hatırlattığı “Paris katliamını planlayan MİT yetkilisi kim?” başlıklı yazısında konuyu ele aldı.

Üç Kürt kadın siyasetçiye yönelik katliamı planlayan kişinin aynı zamanda PKK ile Norveç’in başkentinde yürütülen Oslo Görüşmeleri’ne katılan bir MİT yetkilisi olduğunu öne süren Dicle, ses kayıtlarının da bu bilgileri teyit ettiğini kaydetti.

Dicle’nin yazısında, söz konusu MİT yetkilisinin 2008’deki görüşmelere teşrif ettiği, “Ozan” kod ismi ile anıldığı belirtiliyor.

Yazıda, “Ozan” kod isimli MİT yetkilisinin, Oslo Görüşmeleri’nde yer aldığı yinelenirken, aynı kişinin Oslo, Brüksel ve Cenevre’deki toplantıların tümüne katılmış devletin en çekirdek kadrolarından biri olduğu kaydediliyor.

Dicle, bahsettiği ses kaydında ise tetikçi Ömer Güney ile 2 kişinin konuştuğunu ve konuşmada cinayetlerin planlandığını, Kürt siyasetçilere nasıl suikast düzenleneceğinin ayrıntılarının konuşulduğunu aktarıyor.

Oslo Görüşmeleri araştırıldığında ses kaydındaki kişinin “Ozan” kod adlı MİT yetkilisi olduğu sonucuna varıldığını savunan Dicle, “Yani; Türkiye-PKK arasında 3 yıl devam eden görüşmelerin tümünde yer alan MİT yetkilisi ‘Ozan’ aynı zamanda Kürt siyasetçilerine suikast düzenleyen kişi olarak karşımıza çıkıyor” diyor.

“Ozan” kod isimli kişiye dair net bilgileri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bildiğini öne süren Dicle, yazısının devamında ise “Peki, Kürt sorunu gibi önemli bir sorunun çözümü için yapılan tüm görüşmelerde yer alan bir devlet görevlisinin, Başbakan ve MİT Müsteşarından habersiz Avrupa’da cinayet planlaması mümkün mü?” sorusunu soruyor.

“Muhaliflere suikast planlarının irdelenmesine katkı sunabilir”

Dicle, “Paris katliamını planlayan MİT yetkilisi kim?” başlıklı yazısında, konunun son günlerde gündeme gelen ‘muhaliflere suikast’ iddialarıyla kontağını ise şöyle kuruyor:

Katliamın gelişim seyrini öğrenmek, son günlerde gündeme gelen Avrupa’daki AKP rejimine muhalif kesimlere yönelik suikast planlarının irdelenmesine de katkı sunabilir.

HDP’li vekil de “MİT’in bağlantısı var mı?” diye soruyor

HDP’nin Dersim Milletvekili Alican Önlü de suikast iddialarını Meclis’in gündemine getirirken, MİT’in Avrupa’daki faaliyetlerine dikkat çekmişti.

HDP’li vekil, Türkiye’nin Almanya’da yaşayan Türkiyelileri izlediğini ve burada görevli Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı imamların da ‘casusluk’ faaliyeti yürüttüğünü hatırlatarak, iki ülke arasında krize vesile olan bu konunun Avrupa ülkelerinin parlamentolarında tartışıldığını söylemişti.

“Suikast iddialarıyla MİT’in bir bağlantısı var mıdır?” diye soran Önlü, devamla da, geçtiğimiz günlerde Almanya’nın birçok eyaletinde operasyon düzenlenen “Almanyalı Osmanlılar” adlı grup ile Ankara arasındaki ilişkiye dikkat çekmişti.

HDP’li vekil, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Avrupa’daki muhaliflere yönelik suikast iddialarına ilişkin 13 sorunun yanıtlanmasını istemişti.


Avrupa’daki muhaliflere suikast iddiasına ilişkin 13 soru


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Baydemir: Bitlis'te mezarları tahrip edip, cenazeleri çıkartıyorlar; bu mu sizin insanlığınız?
Sonraki Haber
AKP'li Kızılkaya, tehdidini haber yapan siteleri 'kumar, istismar ve fuhuş'la suçlayıp tazminat istedi