Ana SayfaGüncelBarış İçin Akademisyenler’e açılan davalar başlıyor: ‘İmzalarımızın arkasındayız’

Barış İçin Akademisyenler’e açılan davalar başlıyor: ‘İmzalarımızın arkasındayız’

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Barış İçin Akademisyenler topluluğundan 148 akademisyenin yargılanma süreci 5 Aralık’ta başlıyor.

Çatışmaların son bulması ve barış müzakerelerinin başlaması için Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan Barış İçin Akademisyenler’den 148 akademisyenin haklarında açılan davaların ilki 5 Aralık’ta başlıyor.

Haklarında tek tek açılan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek davalarda akademisyenler “örgüt propagandası” iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapisle cezası ile yargılanıyor.

Açılan davalar kapsamında yarın İstanbul ve Galatasaray üniversitelerinden 10 akademisyen 10 dakika arayla yargılanacak. 7 Aralık günü İstanbul 32, 33, 34. ve 36’ncı ağır ceza mahkemelerinde 32 akademisyen; 21 Aralık günü ise İstanbul 33 ve 36’ncı ağır ceza mahkemelerinde 12 akademisyen yargılanacak.

‘İmzalarımızın arkasındayız’

Dava süreciyle ilgili MA’ya konuşan Mersin Üniversitesi’nde ihraç edilen Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Barış İçin Akademisyenler’e yönelen sürecin başından bu yana siyasal bir irade tarafından yürütüldüğünü ve bu siyasal irade ne buyurursa sürecin de öyle ilerleyeceğini vurguladı. Bayraktar, barış bildirisine attıkları imzanın arkasında olduklarını ve bunu mahkemede de savunacaklarını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Hakan Koçak ise, “Davanın muhtemelen göz korkutmak, yıldırmak, buradaki talepten geri dönmemizi sağlamak için yapılan uygulamalardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘Mahkemede yeniden sözümüzü söyleyeceğiz’

Koçak şöyle devam etti:

Hepimiz baştan beri barış sözümüzün, talebimizin arkasında olduğumuzu söyledik. Bu metin temel yaşamsal hakları savunan ve barış iradesini ortaya koyan bir metindir. Egemen düşüncenin, son derece otoriter ve savaşçı karakterinin bir tezahürünü görüyorum. Ama dava sürecinde de biz yeniden sözümüzü söyleyeceğiz. Aslında tersinden bakarsak, mahkemede yeniden sözümüzü söyleme imkanı da yaratan bir ortam oluşacak diye düşünüyorum.

Haklı çıktık’

Biz haklıyız, çünkü biz toplumun bir arada yaşama iradesini savunanlarız. En temelde bu bildirinin arka planındaki felsefe, düşünce budur. Bir toplum olduğumuzu iddia ediyorsak, bir arada yaşamın yollarını bulmak zorundayız. Savaş, sertlik politikaları, çatışmacı, dışlayıcı, ayrışmacı politikalar bu ülkede o kadar çok denendi ki ve son iki yılda daha da ağır ve sistematik olarak arttı. Öyle veya böyle ağır bedelleri ödemeden de aslında bir barışçıl çözüm imkanı vardı, bugün de var ve hep var olacak. Biz bu barışçıl çözüm imkanının değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bizim haklı çıktığımızı toplumun görmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Barış İçin Akademisyenler, yarın (5 Aralık) görülecek davalar öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde buluşma çağrısı yaptı. “Barış talebi suç değildir” diyerek sosyal medyada kampanya yürüten akademisyenler saat 09.00’da adliye önünde basın açıklaması yapacak.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kasım ayından beri sürüyor: TSK yine Süleymaniye'deki Asos Dağı'nı bombaladı
Sonraki Haber
Üniversite sınavının ilk oturumunda yer alacak örnek sorular yayımlandı