Ana SayfaGüncelBugün Ezidilerin Ezi Bayramı: HDP’li Uca’dan kutlama mesajı

Bugün Ezidilerin Ezi Bayramı: HDP’li Uca’dan kutlama mesajı

HABER MERKEZİ – Bugün Ezidi toplumu için kutsal olan Ezi Bayramı. 2014 yılında IŞİD saldırısı nedeniyle topraklarının terk etmek zorunda kalan Ezidilerin bir kısmı bayramlarını hala Türkiye’de kaldıkları kamplarda karşılıyor. Bayram vesilesiyle bir mesaj paylaşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Ezidi halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımla başta Şengal’de mücadele eden Ezidi savunma güçleri olmak üzere, bütün Ezidi toplumunun bayramını kutluyorum” dedi.

Bugün, Ezidiler için kutsal olan Ezi Bayramı.

Ezidiler, Aralık ayının 13’ünden sonraki ilk Cuma günü kutladıkları Ezi Bayramı’nı Şengal başta olmak üzere farklı coğrafyalarda bugün kutluyor.

Ezidi halkı tarafından her yıl 3 hafta boyunca 9 gün tutulan orucun ardından kutlanan bayram, Ezidi halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biri.

2014 yılında IŞİD’in  Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle topraklarını terk zorunda kalan Ezidiler ise  geldikleri Diyarbakır’da önce Büyükşehir Belediyesine ait inşa edilen kampa yerleştirilseler de, sonrasında belediyeye atanan kayyumun talimatıyla bu kez Mardin Midyat’taki AFAD kampına gönderildi.

Bir yılı aşkın süredir burada barındırılan Ezidiler, kutsal Ezi Bayramlarını da buruk bir şekilde bu kampta karşılıyor.

Binlerce yıldır kutlanan bu bayram vesilesiyle bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Ezi Bayramı’nı yazılı bir açıklama ile kutladı.

Uca, Ezidilerin maruz bırakıldıkları katliamlara dikkat çekerek, şunları söyledi:

‘Mezopotamya’nın dağılan tespih taneleri’ Ezidiler tarih boyunca onlarca defa katliama maruz kalmış, Avrupa başta olmak üzere Suriye, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan gibi farklı ülkelere göç etmiştir. Bu nedenle Ezidi toplumu yıllardır Ezi Bayramını kendi ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde kutlamak zorunda kalmıştır.

“Ezi Bayramı ülkemizin en temel inanç ve kültürel değerlerine sahip çıkma geleneği olarak görülmelidir” diyen Feleknas Uca, bu inancın bugün yok olma tehlikesi altında olduğunu vurgulayarak “Ezidileri korumak bütün insanlığın görevidir, o açıdan herkes Ezidi toplumunu, Ezidi halkının kültür ve inancını daha fazla sahiplenmeli ve korumalıdır” çağrısında bulundu.

Mesajında “Şengal dışında kalan Ezidi toplumunun Şengal’e giderek demokratik sistem içerisinde yerini almasını ve demokratik özerk sistemin kurulmasına katkı sunmasını temenni ediyorum” diyen Uca’nın açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Kürt halkı başta olmak üzere, Türkiye halkları ve bütün dünya halkları, dini inançları sebebiyle tarih boyunca katliama maruz kalan ve hala hayatta kalmak için direnen Ezidi toplumunu ve Ezidi inancını korumalı ve Şengal’in yeniden inşasına destek olmalıdır. Yine, tüm dünya Ezidilere uygulanan katliamı “soykırım” olarak kabul etti ancak, binlerce Ezidinin İŞİD’in elinde olduğu bir dönemde hala Türkiye bu katliamı soykırım olarak kabul etmiş değildir.

Êzî Bayramı vesileyle bir kez daha, katliamda hayatını kaybeden bütün Ezidileri saygıyla anıyorum. Ezi Bayramının hala IŞİD’in elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Ezidi halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımla başta Şengal’de mücadele eden Ezidi savunma güçleri olmak üzere, bütün Ezidi toplumunun bayramını kutluyorum! Ezidi halkının gelecek günlerinin bayram sevinci ve mutluluğuyla dolu olmasını ümit ediyorum!


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Herkesin özgür hissedeceği bir alan': Toros eteklerinde ekolojik ve komün bir yaşam kuruldu
Sonraki Haber
İstanbul'da çeteler çatıştı, bir çocuk öldürüldü