Ana SayfaEkonomiBüyümede rekor kırıldı, işsizlik düşmedi: Ekonomide son açıklanan veriler ne anlama geliyor?

Büyümede rekor kırıldı, işsizlik düşmedi: Ekonomide son açıklanan veriler ne anlama geliyor?

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisinin 2017 yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11 büyüdüğü açıklanırken, işsizlik oranı Eylül’de yüzde 10,6 seviyesinde kaldı. Açıklanan son verileri değerlendiren Odeabank Ekonomik Araştırma Direktörü Kırali, “İstihdam artışındaki yavaşlama ile işsizliğin kademeli olarak yükselmeye başlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan verilere göre enflasyon son 13 yılın zirvesindeyken, büyümede yüzde 11’lik artış yakalanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan bilgilere göre ise işsizlik oranı, geçtiğimiz aya kıyasla değişim göstermeyerek yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomistler Ali Kırali ve Gülay Elif Girgin ve Haluk Bürümcekçi de açıklanan bu son veriler ışığında değerlendirmelerde bulundu.

Kırali: İşsizlik kademeli olarak yükselecek

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, toplam istihdamda bir önceki döneme göre 137 bin kişideki artışa rağmen, önümüzdeki dönemde istihdam artışındaki yavaşlama ile işsizliğin kademeli olarak yükselmeye başlayacağını savundu.

Girgin: Yapısal reforma ihtiyaç var

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin ise işsizlik oranının değişmediğine dikkat çekti.

İşsizlik rakamlarının yüzde 13’lere tırmanmasının ardından Ocak ayı ile birlikte istihdamda destek ve teşvik seferbirliğinin ilan edildiğini kaydeden Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 milyon kişinin iş sahibi yapma hedefinin 500 bin kişi uzağında kaldığını bildirdi.

Tarihsel olarak Ağustos-Ekim dönemlerinde işsizlik oranlarında çoğunlukla artış göründüğünü anımsatan Girgin, arındırılmış seride görülen hafif gerilemeyi olumlu bulduklarını aktardı.

Ancak Girgin, son olarak şu uyarıda bulundu:

Büyüme rekorlarının kırıldığı makroekonomik resimde, işsizliğin halen yüksek seviyede olması istihdam konusunun ne denli yapısal reforma ihtiyaç duyan bir alan olduğunu göstermektedir.

‘İşsizlik oranı Ocak ayına kadar yükselmeye devam eder’

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise konuya ilişkin değerlendirmesinde işsiz sayısındaki 15 binlik artışa değindi.

Bürümcekçi, tarım dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 4,7 ile önceki aya göre gerilediğini belirterek, “Mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerin tarihsel gelişimine bakıldığında, genellikle işsizlik oranının yılın en düşük noktasını Mayıs’ta gördüğü, bu ayı takiben de Ocak sonuna kadar yükseliş eğilimine girdiği bilinen bir gelişmedir. Dolayısıyla işsizlik oranı mevsimsel olarak Ocak ayına kadar yükselmeye devam eder” diye konuştu.


İktisatçı Yılmaz: Kapitalizmde vatan sevgisi yoktur, kriz gizlenemeyecek boyutta



Türkiye ekonomisindeki büyüme sürdürülebilir mi?


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan Kudüs açıklaması: BM nezdinde girişimler başlatıyoruz
Sonraki Haber
Yüzüne kezzap atılan kadın: Devlet 10 gün önce koruma talebimi reddetmişti