Ana SayfaGüncelCHP ve HDP’den ‘Tek tip kıyafet’ uygulamasına tepki

CHP ve HDP’den ‘Tek tip kıyafet’ uygulamasına tepki

HABER MERKEZİ – CHP ve HDP son KHK ile karara bağlanan ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına tepki gösterdi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu uygulamanın ‘işkence’ olduğunu söylerken, HDP de hükümete çağrıda bulundu: “Bu uygulamadan vazgeçin. Hukuku, intikam duygusu ile ve yok etmek için kullanmayın.”

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname’den (KHK) 696 sayılı olanında, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere ilişkin ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına dair hükümler de yer aldı.

Son KHK ile yapılan düzenlemeyle, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” ve “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı” gibi iddialarından yargılanan tutuklular ve hüküm giyenler duruşmalara götürülürken “badem kurusu renginde tutulum” giymek zorunda olacak.

Yine aynı KHK’yle, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan”, “Devletin güvenliğine karşı suçlar” ile “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle “örgüt kurma, suç için anlaşma ve örgüte silah sağlama” iddialarından tutuklu yargılanan ve hüküm giyenlere ise “gri renkli tulum” giyme zorunluluğu getirildi.


İki yeni KHK yayımlandı: Binlerce ihraç var, ‘tek tip kıyafet’ uygulaması getirildi


Son KHK ile karara bağlanan ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına hukukçular ve insan hakları savunucuları gibi muhalefet partilerinden de tepkiler geldi.

HDP’den hükümete ve sivil topluma çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, yaptığı yazılı açıklamayla hükümete seslenerek, “Bu uygulamadan vazgeçin. Hukuku, intikam duygusu ile ve yok etmek için kullanmayın” dedi ve “Hukukun intikam aracına dönüştürülmesi, telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açar” uyarısında bulundu.

“İnsan hakları derneklerine ve kuruluşlarına, tüm sivil toplum kuruluşlarına, vicdan sahibi herkese sesleniyoruz” diyen HDP, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

Gelin bu mesele etrafında mücadeleyi ortaklaştıralım. Eşiğine gelinen yeni kutuplaşmalardan uzak durulmasını, insan hak ve özgürlüklerine, evrensel değer ve demokratik ilkelere uyumlu davranılmasını sağlayalım, demokrasi mücadelesini büyütelim.

HDP Kadın Meclisi de uygulamaya dair yaptığı yazılı açıklamada, “Tek tip kıyafetle binlerce kişinin yargılanmadan suçlu ilan edilmesi, masumiyet karinesinin inkârı söz konusudur. İşkencedir, ceza içinde cezadır, faşist rejimlerin uygulamalarıdır, tehlikeli bir yoldur” ifadelerini kullandı.

CHP: Tek tip elbise işkencedir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Karabük’te partisinin il başkanlığı toplantısında yaptığı konuşmada ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına tepki gösterdi.

Altıok,  “Türkiye bugün yeni bir KHK ile güne başladı. Bir kez daha ve o KHK’da tek tipleştirmenin devamı niteliğinde olan tek tip kıyafet anlayışı da getirildi. Yine yüzlerce insan ihraç edildi. Ve bu anlayış sürdürülmekte. Ahmet Şık’a tek tip kıyafet giydirilecek ama Ensar Vakıflarında tecavüz edenler ellerini kollarını sallayarak, üstelikte takım elbiseyle mahkeme salonuna geldikten sonra özgürlüklerine kavuşmaya devam edecekler” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Tek tip elbise insanlık onuruna aykırıdır ve işkencedir” dedi ve “Yarın, bir gün bu uygulama birçok insanın hayatına mâl olacak” uyarısında bulundu.


‘Tek tip kıyafet’ uygulamasına hukukçular ve insan hakları savunucularından tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Sarraf, Kılıçdaroğlu’na açtığı davaları geri çekiyor’
Sonraki Haber
AKP anketinde bir ilk: Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi