Ana SayfaGüncelCPJ: Türkiye 2017’de de en fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğu ülke

CPJ: Türkiye 2017’de de en fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğu ülke

HABER MERKEZİ – Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, Aralık 2017 itibariyla dünya çapında hapiste bulunan 262 gazetecinin 73’ünün Türkiye’de bulunduğunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, bu alanda 2016 yılının ardından bu sene de listede birinci sırada yer aldı.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) her yıl açıkladığı rapora göre en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu üç ülke sırasıyla Türkiye, Çin ve Mısır.

Türkiye’de şu an için cezaevinde bulunan gazeteci sayısı ise 73. Bu sayı geçtiğimiz sene 81 olarak açıklanmıştı.

Öte yandan Elena Beiser imzalı raporda Türkiye’nin üst üste ikinci yıl “en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülke” konumu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

2016 yılında Türk basınına yönelik olarak başlayan baskı, Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası arttı. Yetkililer bazı gazetecileri, yalnızca bir mesajlaşma uygulaması olan Bylock kullandıkları ve Gülenci kurumlar arasında olduğu iddia edilen bankalarda hesapları olduğu için suçladı.”

‘Eleştirel gazetecilik bastırılmaya çalışılıyor’

CPJ, dünya çapında tutuklu konumdaki gazetecilerin yüzde 74’ünün “devlete karşı suçlardan”, birçoğunun da “geniş kapsamlı ve belirsiz terör yasaları” nedeniyle cezaevinde tutulduğunu duyurdu.

Gazetecileri Koruma Komitesi, benzer nitelikli yasalarla, eleştirel gazeteciliğin bastırılmaya çalışıldığını belirtti.

Raporda, uluslararası topluluk da “küresel bir soruna karşı tutum almamak” ifadesiyle eleştirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ulusalcı bir dil ile eleştirel medyayı “yalan haber” şeklinde tanımlamasının, gazetecilerin hapiste olduğu diğer ülkelerin liderlerine tutumlarını sürdürme imkanı verdiği yorumu da raporda yer aldı.

CPJ’in raporuna göre “hatalı haber” suçlamasıyla dünya çapında hapiste olan gazeteci sayısı ise bu yıl rekor kırarak 21’e ulaşmış durumda.

Öte yandan Çin’deki tutuklu gazeteci sayısı 38’den 41’e yükselirken, Mısır’da ise geçtiğimiz sene 25 olan sayı Aralık 2017 itibariyla 21’e düştüğü belirtildi.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berkin Elvan davası ertelendi, sanık polise tutuklama yok: 'Bugün bize bir kurşun daha sıktılar'
Sonraki Haber
Hükümet sessiz, CHP soruyor: MİT'in dört daire başkanını PKK rehin aldı; hangi operasyondaydılar?