Ana SayfaGüncelAİHM Naki ve Amedspor’un başvurusunu kabul etti, Türkiye’den savunma istedi

AİHM Naki ve Amedspor’un başvurusunu kabul etti, Türkiye’den savunma istedi

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Amedspor oyuncusu Deniz Naki’ye TFF Tahkim Kurulu’nca sosyal medya paylaşımı nedeniyle verilen 12 müsabakadan men ve para cezası ile kulübe verilen 3 puan silme cezasına ilişkin başvuruyu kabul etti, Türkiye’den savunma istedi.

Türkiye 2’nci Ligi’nde mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler Kulübü’nün (Amedspor) 31 Ocak 2016 tarihinde Bursaspor’u deplasmanda 2-1 yenerek Türkiye Kupası’nda çeyrek finale yükseldiği maçın ardından kulüp futbolcularından Deniz Naki, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu tarafından, “İdeolojik propaganda ve sportmenliğe aykırı açıklamaları” gerekçe gösterilerek 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 lira para cezasına çarptırılmıştı.

Bu cezaların ardından Tahkim Kurulu, 17 Nisan 2016 tarihinde oynanan Amedspor-Keçiörengücü maçında da taraftarlarının ideolojik tezahürat yaptıkları iddiasıyla Amedspor’a 3 puan silme cezası da vermişti.

Başvuruda ‘ırksal ayrımcılık’ vurgusu

TFF Tahkim Kurulu kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması, iç hukuk yollarının bulunmaması nedeniyle Amedspor avukatları Soran Haldi Mızrak ve Neşet Girasun, Naki’nin görüşlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığı ve Amedspor’a haksız ceza verildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) ihlal başvurusu yaptı.

Başvuru dilekçesinde, Naki’nin sporda siyasi ifade yasağının uygulandığı tek kişi olarak görüşlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, maçlarda ülkücü ve milliyetçi ideolojinin sembolleri olan bozkurt işareti ve asker selamına ise hiçbir ceza verilmediğine dikkat çekildi.

Naki’ye verilen cezanın Türkiye futbol tarihinde bir oyuncuya açıkladığı düşünceleri nedeniyle verilen en ağır ceza olduğu hatırlatılan başvuruda, PFDK ve Tahkim Kurulu’nun ceza verirken görüş farklılıkları üzerinden ırksal ayrımcılık yaptığı ifade edildi.

Öte yandan “Naki, Kürt toplumun haklarına yönelik açıklamada bulunduğu için ağır şekilde cezalandırılmıştır” denildi.

Başvurucuların haklarının ihlali nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararlara karşılık adil bir tazminata karar verilmesi talep edildi.

AİHM, Türkiye’den savunma istedi

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre Deniz Naki ve Amedspor adına yapılan başvurusunu inceleyen AİHM, başvuruyu kabul ederek, konuyla ilgili Türkiye’den savunma istedi.

AİHM’in davalı olan Türkiye’ye gönderdiği yazıda, başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6’ncı, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu ayrımcılık yasağını düzenleyen 14’üncü ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13’üncü maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edilip edilmediğini sordu.

AİHM, savunma için Türkiye’ye 1 Mart 2018 tarihine kadar süre verdi.

‘Karar lehimize çıkarsa TFF’nin sil baştan değiştirilmesi gerekir’

Başvuruyu yapan avukatlardan Soran Haldi Mızrak, lehlerine karar çıkması durumunda itiraza kapalı olan Tahkim Kurulu kararları ile ilgili önemli değişiklikler olabileceğini söyledi.

Mızrak, ayrıca “Karar bizim lehimize çıkarsa Türkiye Futbol Federasyonu’nun bütün yapısının sil baştan değiştirilmesi gerekir” dedi.

Deniz Naki’nin mesajı

Amedspor, geçtiğimiz sene Ocak ayında Türkiye Kupası’nda çeyrek finale kalabilmek için Bursaspor ile deplasmanda karşı karşıya gelmiş, Ercan Çapar ve Deniz Naki’nin golleriyle sahadan 2-1 galibiyetle ayrılmıştı.

Nak, karşılaşma sonrası Twitter’dan sonra şu paylaşımda bulunmuştu:

Bizim için bugün çok önemli bir galibiyet oldu. Bize karşı yürütülen bu kirli oyundan alnımızın akı ile çıktık! Böylesi zor bir dönemde halkımıza ufak da olsa umut ışığı olabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Amedspor olarak boynumuzu eğmedik ve eğmeyeceğiz de. Biz özgürlüğe olan inancımız ile çıktık sahaya ve kazandık. Çünkü biz özgürlüğe ve umuda fidanlarımızı ektik! Bizi yalnız bırakmayan bütün siyasetçilerimize, sanatçılarımıza, aydınlarımıza ve halkımıza teşekkürü borç biliyoruz ve bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz armağan ediyoruz. Her biji Azadi.

Naki’nin bu paylaşımı gerekçe gösterilerek 12 resmi müsabakadan men edilmiş ve 19 bin 500 TL para cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan Naki hakkında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açılmıştı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Naki’ye 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilerek, cezanın 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeniden yargılanıyor: Savcı, CHP'li Berberoğlu için müebbet hapis cezası istedi
Sonraki Haber
AKP'den CHP'nin paylaştığı belgeler için ilk açıklama: Bizim nezdimizde sahte