Ana SayfaEkoloji‘Denizi kara, karayı para’ yapınca: Rize’de deniz dolgusu binlerce kişiyi evsiz bırakabilir

‘Denizi kara, karayı para’ yapınca: Rize’de deniz dolgusu binlerce kişiyi evsiz bırakabilir

HABER MERKEZİ – Rize İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan rapora göre kentte yıllar önce deniz doldurularak kazanılan 350 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ve yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Rize’nin Pazar ilçesinde, temeli 3 Nisan’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle atılan, dolgu çalışmaları ise 16 Eylül’de başlayan Rize-Artvin Havalimanı’nın ardından, yeni yapılacak Şehir Hastanesi için de İslampaşa Mahallesi’nde denize dolgu yapma çalışmaları başlatılmıştı.

Dolgu çalışmaları sürerken Rize İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan dikkat çekici bir rapor paylaşıldı.

Hazırlanan raporda, kentte yıllar önce deniz doldurularak kazanılan 350 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ve yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı binaların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya konuldu.

‘Dolgu’nun kısa tarihi

Kentte 1960’lı yılların ortalarında, dönemin belediye başkanı Ekrem Orhon tarafından deniz dolgusu başlatıldı.

Büyük taşlarla doldurulan, arasına kum veya balçık gibi malzemelerle karışım yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı.

Denizi dolduran Ekrem Orhon da, ‘Denizi kara, karayı para’ yapan başkan olarak anıldı.

Şehir merkezinin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturan dolgu alanı üzerinde, ilk etapta 3 kat halinde yapı izni verildi ancak geçen sürede, dolgu alanına yüksek katlı binalar inşa edildi.

Günümüze kadar gelen süreçte aralarında valilik, belediye başkanlığı, kültür merkezi, adliye gibi kamu kurumlarının da yer aldığı çok sayıda binanın inşa edildiği alanda, yaklaşık 70 bin kişi yaşamaya başladı.

Rapor: Neredeyse tüm binalar yıkılacak

Binalarla ilgili belirli aralıklarla teknik inceleme yapan İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, 3 kat yapı izni verilen dolgu alanına mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak zihniyetle yüksek katlı binaların inşa edildiği kaydedildi.

Deniz suyu seviyesinin altında kalan bina temellerini, oluşan korozyon nedeniyle zarar gördüğünün belirtildiği raporda, tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği ve çapının düştüğü vurgulandı.

Raporda, ayrıca güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiğine dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca dolgu alanındaki yapıların yeniden yapılandırılmasının mümkün olmadığının belirtildiği raporda, yapılar için yeni yerleşim alanı belirlenmesinin gerekliliğine dikkat çekildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İlkokul kitabına göre kız çocuklarını okutmamak 'düşünce özgürlüğü'
Sonraki Haber
58 bin 500 hükümlü ve tutukluya ‘tek tip’ dayatılacak