Ana SayfaGüncelDİNK DAVASI | Sanık Günay: ‘Bilgiler 6 ay önce gelmişti, sahte rapor yazdık’

DİNK DAVASI | Sanık Günay: ‘Bilgiler 6 ay önce gelmişti, sahte rapor yazdık’

HABER MERKEZİ – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine dair açılanan davanın 60’ıncı duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan sanık istihbaratçı Gazi Güney, cinayete ilişkin bilgilerin 6 ay önce kendilerine ulaştığını ve sahte bir rapor hazırladıklarını itiraf etti.

Aralarında İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi eski Müdürü Ahmet İlhan Güler, Emniyet İstihbarat Şube Müdürleri Ramazan Akyürek ve Sabri Uzun’un da bulunduğu 83 sanıklı Hrant Dink davasının 60’ıncı duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

4 gün görülecek olan davanın duruşmasında, eski istihbaratçı Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında olduğu 13 tutuklu ve 6 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Mahkeme heyetindeki iki üye hakim değişirken, değişen iki üyeden biri olan Sonat Güvenç’in Askeri Mahkeme hakimi olduğu ve Ağır Ceza Mahkemelerine yeni atandığı öğrenildi.

‘Veriler eksik, görüntüler yeterli değil’

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Hrant Dink’in öldürüldüğü güne ait görüntü kayıtlarıyla ilgili rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu, yaptığı incelemede İstanbul Jandarma görevlilerinden Emre Cingöz’ün görüntülerde görülen kişiyle benzerlik taşıdığı tespitinde bulundu.

Raporda ayrıca diğer jandarma görevlilerinin tespit edilmesi için yeterli görüntü verisi olmadığı kaydedilirken, incelemenin sürdürülmesi için İstanbul Jandarma görevlilerinden Yavuz Karakaya’nın yeniden fotoğraflarının çekilerek gönderilmesini istendi.

Raporda, “Cinayet sırasında olay yeri görüntü örnekleri ve olay yerinde bulunduğu iddia edilen jandarmalarla karşılaştırmalı analizin yapılmıştır. Sağlıklı değerlendirme için veriler eksik, görüntüler yeterli değil” denildi.

‘Hrant Dink’in işyerine, evine gitmedik’

Raporun ardından Trabzon Jandarma görevlisi tutuksuz sanık Ergün Yorulmaz savunma yaptı.

Yorulmaz, Bakırköy’de bulundukları sırada Hrant Dink’in evine gittikleri ve keşif yaptıkları yönündeki iddialara ilişkin şunları söyledi:

Coşkun Aydın’ın işlediği bir cinayete ilgili çalışmalar yapıyorduk. İhbar üzerine Şube Müdürü ve Alay Komutanımızın emriyle Trabzon’un Valisi onayıyla Trabzon’dan İstanbul’a geldik. İstanbul’da metroyla İstanbul Jandarma Komutanlığına geldik. Ben ve görevli Okan Şimşek hizmet binası bahçesinde beklerken, Gazi Günay Alay Komutanıyla görüşüp geldi. Alay Komutanının kendilerine yardımcı olmadığını söyledi. Durumu Şube Müdürü ve Alay Komutanlığına bildirdik. Okan Şimşek, Halit Sağlam’la telefon görüşmesi yaptı. Halit Sağlam, Coşkun Aydın’ın yakalanması için yardımcı olan şahıstı.

Yapılan telefon görüşmesi ardından Bakırköy’e gittiklerini dile getiren Yorulmaz, saat 13.30 sularında Halit Sağlam’la görüştüklerini kaydetti.

Yorulmaz, 12 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul’dan Trabzon’a döndüklerini, 14 Ağustos 2016 gününde ise göreve başladıklarını söyledi. Göreve başladıkları gün görev raporu hazırladıklarını söyleyen Yorulmaz, “Kesinlikle Hrant Dink’in işyerine, evine gitmedik, keşifte bulunmadık. Benim uzaktan yakından hiçbir alakam yok. Cinayete ilgili yargılanan kimseyle olay öncesi ve sonrasında ne bir görüşmem ne bir faaliyetim söz konusudur” dedi.

Yorulmaz’ın çapraz sorgusu ardından duruşma verilen kısa bir aranın ardından devam etti.

Günay: Sahte rapor yazarken art niyetimiz yoktu

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlisi Gazi Günay ise savunmasında 2002 yılı genel atamalar ile dönemin Trabzon istihbaratına atandığını söyledi. Günay, 2002 yılı öncesi ve 2007 yılı sonrasında her hangi bir istihbarat görevinde çalışmadığını ifade etti.

Günay’ın savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, Trabzon Jandarma Komutanlığında cinayetten bir gün sonra hazırlanan bilgi formu raporunu okudu ve raporda imzası olan Trabzon Jandarma istihbarat elemanlarını sordu.

Günay ise, “Raporda ayrıntılı bilgi var. 6 ay önce alınmış bilgiler. Cinayet de aynen öyle işlenmiş. Bu bilgileri açık kaynaktan da alabilirdik ve rapora yazardık” diye yanıtladı. Horasan’ın “Cinayet silahının ‘Ardeşen el yapımı’ olduğunu nasıl öğrenecektiniz gazeteden?” şeklindeki sorusuna ise Günay şu yanıtı verdi:

Yaptık efendim ama bir art niyetimiz yoktu. Bu bilgileri ben elde etmedim. Şube müdürü alay komutanına bu bilgileri 6 ay önce arz etti ama konu kapatıldı.

Mahkeme Başkanı Horasan’ın “Ortada ciddi bir cinayet var. Cinayetten sonra sana sahte rapor yazdırıyorlar. Bunu biliyorsun. Bunun yanlış iş olduğunu düşünemedin mi?” sorusuna ise Günay, “O zaman bunu düşünemedim hakim bey” dedi.

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise, Dink’in öldürüldüğünü nereden duyduğunu sordu. Günay, “Katilin Trabzon’dan Ogün Samast olduğunu biz televizyondan öğrendik. Bu bize gelmiş bilgi değil. Silah temin edildiği bilgisi Okan Şimşek’ten gelmişti” diye yanıtladı.

Duruşma Gazi Güney’in savunmasının ardından yarına ertelendi.

Duruşma öncesi basın açıklaması: ‘Adalet beklentimiz devam ediyor’

Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları, açıklamada bulundu.

Çağlayan’da bulunan adliye binasının önünde yapılan açıklamada, “Hrant için adalet için” pankartı açıldı.

Açıklamayı yapan gazeteci Bülent Aydın, 10 yıl 5 aydır devam eden davaya ilişkin “Bu cinayet herkesin gözünün önünde hazırlanışı işlenişi ve sonrasında delillerin karartılmasıyla devlet görevlilerinin bilgisi ve gözetimiyle işlendi” dedi ve bu durumu duruşma salonunda izlediklerini kaydetti.

Aydın, “Bu davadan adalet beklentimiz devam ediyor. Fakat adaletin hiçbir ölçüsünün kalmadığı bir ortamdayız. Bu ortam sahiden sonuç almaya yönelik sağlıklı bir yargı sürecine dair umut beslemeye olanak vermiyor” diye konuştu.

Gazeteci, son olarak Hrant Dink’i bir buçuk ay sonra, ölümünün 11’inci yılında vurulduğu yerde anacaklarını söyledi.

Yapılan açıklamanın ardından grup, duruşmaya katılmak için adliyeye geçti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sarraf: Türkiye'de serbest kalmak için 'kısmen' rüşvet verdim
Sonraki Haber
HDP binasına silahlı saldırı düzenleyen kişi gözaltına alındı