Ana SayfaDünyaDış basın: Davada ilk kez Erdoğan’ın adı geçti, ana akım yayınlamadı

Dış basın: Davada ilk kez Erdoğan’ın adı geçti, ana akım yayınlamadı

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf’ın, ifadesinde dönemin başbakanı Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini söylemesi dış basında geniş yankı buldu. Guardian gazetesi “Sarraf’ın ifadeleri bankacılık sistemine zarar verirse, bu Türk ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratır” derken, NYT ise Türkiye’de ana akımın Erdoğan ile ilgili ifadeleri yayınlamadığını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde Salı günü başlayan davada, Rıza Sarraf dün savcılığın tanığı olarak ikinci kez jüri karşısına çıkarak ifade verdi.

Sarraf’ın, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini öne sürdü

Haftalardır Türkiye’nin gündemdeki konulardan biri olan Sarraf’ın jürili duruşmadaki bu iddiaları, davanın görüldüğü ABD ve yurtdışı basınında da geniş yankı buldu.

NYT, Türkiye’de ana akımın Erdoğan ile ilgili ifadeleri yayınlamadığını belirtti ve Erdoğan’ın isminin davada ilk kez geçiyor oluşuna dikkat çekti.

Britanya merkezli The Guardian gazetesi  “Sarraf’ın ifadeleri bankacılık sistemine zarar verirse, bu Türk ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratır” derken, ABD merkezli yayın yapan Wall Street Journal gazetesi ise Sarraf’ın ifadesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin geçmesinin, NATO üyesi ABD ile Türkiye’nin ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğini belirtti.

NYT: ‘Türkiye’de ana akım Erdoğan ile ilgili ifadeleri yayınlamadı’

Davayı yakından takip eden New York Times muhabiri Benjamin Weiser, Rıza Sarraf’ın planda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da izni olduğunu söylediğini belirtti.

Muhabir, “Rıza Sarraf Perşembe günkü ifadesinde, 2012’de dönemin başbakanı Erdoğan ve dönemin hazineden sorumlu bakanının (Ali Babacan) bankalara İran ile altın ticaretinin başlatılması talimatı verdiğini söyledi” ifadelerini paylaştı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times da haberinde bu iddialara yer verdi ve Erdoğan’ın isminin davada ilk kez geçtiğini aktardı.

Gazetenin dikkat çektiği bir başka konu ise Sarraf’ın duruşmadaki bu ifadelerinin hemen öncesinde Erdoğan’ın “Biz ambargoyu delmedik” açıklamasıydı.

Davaya ilişkin dünkü haberinde Sarraf’ın iddialarının TRT’de ve Anadolu Ajansı’nda (AA) yer bulmadığını belirten gazetenin haberinde, “Ana akım medya en çok ses getirmesi gereken iddiayı, Erdoğan’ın da planda yer aldığı ifadelerini yayınlamadı” denildi.

Türkiye’dekilerin davayı sosyal medyadan takip ettiği bildirildi.

Bloomberg: Dava Türk lirasını da kısa süreli etkiledi

Bloomberg de Perşembe günkü duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin ilk kez geçmiş olmasına dikkat çekti.

Davanın TL üzerine kısa süreli etki yaptığını aktaran Bloomberg, haberinde “Türkiye’nin para birimi, faiz oranları ve banka stokları, dava ile ilgili haberlerden etkilendi. Sarraf’ın Erdoğan’ın ismini geçirmesinin ardından dolara karşı yüzde 1 değer kaybeden Türk lirası, daha sonra bankaların ifadeleri yalanlamasıyla toparlandı” ifadelerini kullandı.

Guardian: Dava Türkiye ekonomisine zarar verebilir

Britanya merkezli The Guardian gazetesi de Rıza Sarraf’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırımları ihlal eden anlaşmadan haberdar olduğunu iddia ettiğini öne çıkardı.

Gazete, dava sürecinin Türkiye ekonomisi üzerine olumsuz etki yapmasının olası olduğunu savundu.

Haberde, “TL’nin değer kaybettiği bu dönemde, Sarraf’ın ifadeleri bankacılık sistemine zarar verirse, bu Türk ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratır” denildi.

Wall Street Journal: ABD-Türkiye ilişkileri daha da gerilebilir

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Sarraf’ın ifadesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin geçmesinin, NATO üyesi ABD ile Türkiye’nin ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğini belirtti.

Gazete Zarrab’ın ifadesinin ardından Erdoğan’ın danışmanlarından ve adı geçen bankalardan yorum istediklerine ancak bu isteklerine cevap alamadıklarına vurgu yaptı.

“Sarraf’ın ifadesi tahmin edilenden uzun sürebilir”

New York’taki davayı yakından takip eden bir diğer gazeteci de CourthouseNews’ten Adam Klasfeld.

Klasfeld, Sarraf’ın ifadesinin Cuma günü bitmesinin planlanmış olduğunu, ancak bunun pek mümkün görünmediğini belirtti.

Gazeteci, “Sarraf beklenenden daha uzun süre ifade verecek” diye yazdı.


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

 




Önceki Haber
Bir ilk: Perulu çiftçinin başvurusu kabul edildi, buzul erimesinde Alman enerji şirketinin rolü araştırılacak
Sonraki Haber
Rojava'da kadınların rengi: 'Devrimimizi erkeklerin gölgesinde gerçekleştirmiyoruz'