Ana SayfaEkonomiDİSK: Asgari ücret 2300 TL olmalı

DİSK: Asgari ücret 2300 TL olmalı

HABER MERKEZİ – Asgari ücret tespit toplantıları öncesi DİSK-AR’ın hazırladığı raporu paylaşan Genel Başkan Kani Beko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu’nun sözlerine atıfta bulunarak asgari ücret ile çalışanların fedakarlık gösterdiğini kaydetti ve asgari ücretin en az 2 bin 300 TL olması gerektiğini söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücret tespit toplantıları öncesi hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.

DİSK-AR’nin hazırladığı rapor Genel Başkan Kani Beko tarafından Beşiktaş’ta bulunan genel merkez binasında açıklandı. Toplantı salonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun işçilerden fedakarlık istemesine atıfta bulunularak, “Asgari ücret fedakarlık ücreti değildir” pankartı asıldı.

Beko, sermaye çevrelerinin uygulanan istihdam teşviklerinin devam etmesini ve asgari ücretin düşük tutulmasını istediklerinin altını çizerek, asgari ücretin 2018 yılında net 2 bin 300 TL olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret ile çalışanların zaten bir fedakarlık gösterdiğini dile getiren Beko, Türkiye’de asgari ücretle çalışanların ve işsizlerin yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle aktardı:

Asgari ücretli büyümeden ve milli gelir artışından pay alamıyor. Milyonlarca işçi sendikasız ve toplu sözleşmesiz çalışıyor. Çalışanların yüzde 30’u sosyal güvenceden yoksun. Ülkemizde işçiler Avrupa ortalamasının üzerinde sürelerle çalışıyor. Asgari ücret hala geçim ücreti olmaktan uzaktır.

TL’deki değer kaybının asgari ücrete etkisi

Beko’nun toplantıda anımsattığı bir başka konu ise 2017 yılı için asgari ücrete yapılan 7.9’luk zam oranına karşılık Kasım ayı enflasyon oranın 12.98 olmasıydı.

Asgari ücrete geçtiğimiz yıl yapılan zammın enflasyon oranının altında kaldığını hatırlatan Beko, asgari ücrette artışın olumsuz sonuçlar doğuracağı iddialarının geçerli olmadığını şu sözlerle savundu:

Türkiye’de işgücü maliyetini dolar cinsinden düşürdü. Bundan dolayı asgari ücret artışının rekabet açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı iddiaları geçerli değildir.

‘Asgari ücret vergiden muaf olmalıdır’

Öte yandan asgari ücretin net olarak hesaplanması gerektiğini vurgulayan Beko, 2017 yılında 1777 olan brüt ücretin 377 TL’sinin yüzde 19’unun kesintiye gittiğini belirtti ve 2017 yılında Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ücretin 1270 TL olduğunu kaydetti.

Beko, asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğinin altını çizdi.

“Asgari ücret 2 bin 300 TL olmalıdır”

Son olarak DİSK Genel Başkanı, asgari ücretin önümüzdeki yıl için 2300 TL olması gerektiğini şu sözlerle açıkladı:

2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı ve büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak enflasyon ve büyüme oranında bir artışla asgari ücretin net 2 bin 300 TL olması gerekir. Ayrıca 2000’li yıllar boyunca reel asgari ücretin reel milli gelir artışının yüzde 30 altında kaldığı kabul edilecek olursa 2 bin 300 TL asgari ücret talebinin dayanağı ve gerçekçi talep olduğu daha net olarak anlaşılacaktır. Asgari ücretin sadece asgari ücretlileri değil tüm çalışanları ilgilendirdiğinin, tüm ücretleri belirlediğinin bilinciyle, tüm işçileri 2 bin 300 TL net asgari ücret talebine sahip çıkmaya çağırıyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Beni öldürmesi mi lazım?' diyen kadına polisten yanıt: 'Prosedür böyle'
Sonraki Haber
Meteoroloji'den İstanbul'a fırtına uyarısı