Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK’ten ‘yanıltmaca’ya tepki: Asgari ücret açıklandığı gibi 1603 TL değil 1451 TL

DİSK’ten ‘yanıltmaca’ya tepki: Asgari ücret açıklandığı gibi 1603 TL değil 1451 TL

HABER MERKEZİ – Hükümet tarafından açıklanan asgari ücretin 1603 TL değil 1451 TL olduğunu ve bu miktarın ödeneceğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Günde 53 TL ücreti reva görenler, sıkıysa siz bu ücretle bir gün geçinin” sözleriyle hükümete tepki gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dün gerçekleştirdiği son toplantının ardından Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılı için asgari ücret miktarını 1603 TL olarak açıkladı.

Karara yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2018 yılı için net asgari ücreti 199 TL artışla Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 1603 TL olarak belirledi. Karar hükümet ve işveren ittifakıyla alındı. İşçilerin ve sendikaların görüşü her zaman olduğu gibi yine dikkate alınmadı. Hükümet işverenlerle kol kola girdi, işçiye 199 TL zammı reva gördü” dedi.

Açıklanan rakam 1603 değil 1451 TL

Asgari ücretin 1603 TL olduğu iddiasının yanıltıcı olduğunu belirten Beko, AGİ hariç asgari ücretin 1451 TL olduğunu ve işverenlerin bu miktarı ödeyeceğini aktardı.

Beko, “Asgari ücretlinin eline geçecek 1603 TL’nin 152 TL’si devlet tarafından ödenmektedir” diye belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın işverenlere dönük asgari ücret desteğinin devam edeceği söylemlerine de tepki gösteren Beko, şöyle dedi:

İşverenlerin asgari ücrete ‘Evet’ demek için bu şartı ileri sürdüğü ve hükümetin de işverenlerin bu isteğini kabul ettiği sır değil. Bunun anlamı asgari ücret artışının maliyetini işverenlerin sırtından alıp halkın, emekçinin sırtına yıkmak demektir. Devam eden işverenlere dönük 100 TL asgari ücret desteği ve 5 puan SGK prim indirimiyle asgari ücretin işverenlere maliyeti iyice düşürülmüş olacak. Hükümet işverenler için cömert teşviklere devam ederken, işçilere büyümeden, millî gelir artışından pay vermeye yanaşmadı, dahası brüt asgari ücretten 426 TL kesinti yapılmasına karar verdi.

Belirlenen bu asgari ücret milyonlarca asgari ücretlinin ve ailelerinin bir yıl daha açlık sınırının altında yaşamaları anlamına gelmektedir. Asgari ücretliye ve ailesine ayda bin 603 TL, günde 53 TL ücreti reva görenlere, sıkıysa siz bu ücretle bir ay veya bir gün geçinin diyoruz!

Sendikalar ne diyordu?

2018 yılı asgari ücret rakamını belirlemek üzere dün dördüncü kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararını Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamıştı.

Açıklama öncesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Sarıeroğlu şunları söylemişti:

Asgari ücreti belirleme çalışmaları 1 ay boyunca sürdü. Uzun süren müzakere süreci ardından nihayete erdirdik. Komisyonun çoğunluğuyla karar verdik. Bu yüzden müzakereler uzun sürdü. Asgari ücret 2018’de brüt olarak 2029 lira, net 1603 lira olacak. Artış yüzde 14,2 olacak. 2016’dan itibaren başlattığımız asgari ücret desteği 2018’de de sürecek.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), asgari ücretin 2018 yılında net 1893 lira olmasını, DİSK ise net 2 bin 300 lira olmasını talep etmişti.

Bu haliyle asgari ücret açlık sınırının altında olmuş oluyor.


Yeni asgari ücret açıklandı

Açlık sınırının altındaki asgari ücrete CHP ve HDP’den tepki

Asgari ücretli soruyor: Kira 600, doğalgaz 450 lira; nasıl geçineyim?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan parti içine sert mesaj: Derhal istifa etsinler
Sonraki Haber
Gül'ü 'fırsatçılık'la suçlayan Erdoğan: Yazıklar olsun, 16 Nisan'da da 'hayır'cıydı