Ana SayfaDünyaEconomist: Sarraf’ın itirafları Türkiye ekonomisi ve bankaları için risk

Economist: Sarraf’ın itirafları Türkiye ekonomisi ve bankaları için risk

HABER MERKEZİ – Önde gelen dergilerden The Economist, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme suçlaması ve Sarraf’ın tanıklığıyla görülen davanın Türkiye’ye olası etkileri değerlendirdi. Erdoğan’ın, itibarına yönelik zararı medyayı susturarak sınırlı tutmayı başardığını aktaran dergi, Türkiye ekonomisi ve bankalarının asıl tehdit altında olanlar olduğunu öne sürdü. Son bir yılda dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybeden TL’de sert düşüşlerin görülebileceğini ifade etti.

Britanya merkezli The Economist dergisinin bugün piyasaya çıkan basılı sayısında, Rıza Sarraf davasının yankılarının Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’a olası etkilerinin yanı sıra, son dönemde enflasyon ve işsizlik rakamlarının yükseldiği Türkiye ekonomisine yönelik risklere ilişkin bir yazıya yer verdi.

Derginin basılı halinde “Altın komplosu”, internet versiyonunda ise “New York’taki dava Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdırıyor” başlığıyla yayımlanan makalede, Rıza Sarraf’ın ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği yönündeki suçlamayı kabul ettiği, tanıklığı sırasında Halkbank ve Erdoğan’ın adını geçirdiği ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet verdiğini itiraf ettiği belirtildi.

Ayrıca Economist’teki yazıda, Sarraf’ın 17 Aralık 2013’te yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili düzenlenen soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve Erdoğan’ın da bunu Gülen Cemaati’nin bir komplosu olarak nitelendirerek, soruşturmayı yürüten savcı ve polisleri görevden aldığı ifade edildi.

Yapılan bu soruşturmayla ilgili ortaya çıkan kanıtların Türkiye’de göz ardı etmek isteyenlerin çok az olduğunun vurgulandığı yazıda, “ABD’de bir mahkeme salonunda ortaya çıkan dalavereler, Erdoğan için sıkıntı yaratma riski taşıyor” denildi.

Erdoğan’ın için ise “Şu ana kadar itibarının uğrayabileceği zararı, medyayı susturarak sınırlı tutmayı başardı” ifadeleri kullanıldı ve Sarraf’ın Erdoğan’a ilişkin iddialarının ülkenin büyük gazetelerinin çoğunda ve devlete ait haber ajansında Erdoğan tarafından sansürlendiğini belirtti.

Halkbank’a verilecek ceza, piyasa değerinin iki katını bulabilir

Dergideki yazıya göre davadan dolayı asıl risk altında olan ise Türkiye ekonomisi ve bankaları.

Yazıda konuya ilişkin olarak Nomura Bank’tan ekonomist İnan Demir’in görüşlerine yer verildi.

Demir, mahkemede sanıkların suçlu bulunması halinde Halkbank’ın yaptırımların delinmesinde oynadığı iddia edilen rolden dolayı çok ciddi bir para cezasına çarptırılmasının muhtemel olduğunu aktardı, ceza tutarının bankanın piyasa değerinin iki katını bulabileceğini belirtti.

Dergi son olarak Türkiye’nin ABD’deki mahkemeden çıkacak karara uymak dışında başka bir seçeneği olmadığını yazdı.

Türkiye’nin para cezasını ödememesi halinde son bir yıl içerisinde dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybeden lirada sert düşüşlerin görülebileceği öne sürüldü.

Yazı, bir bankacının “Şu aşamada, Erdoğan’ın gücü üzerindeki tek kontrol mekanizması lira” sözleriyle sona erdi.


Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler: 1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN / 5. GÜN / 6. GÜN / 7. GÜN


ABD’deki dava ve utanç: Toplumun yarısı olup biteni nasıl sindiriyor?


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üniversite öğrencisi Havva Deringöl'den bir haftadır haber alınamıyor
Sonraki Haber
İsrail, Gazze’ye hava saldırısı düzenledi