Ana SayfaEğitimEğitim hakkı ihlali: AİHM, Kürtçe ders istedikleri için öğrencileri cezalandıran üniversiteyi mahkum etti

Eğitim hakkı ihlali: AİHM, Kürtçe ders istedikleri için öğrencileri cezalandıran üniversiteyi mahkum etti

HABER MERKEZİ – AİHM, İstanbul Üniversitesi’nde seçmeli Kürtçe dersi talep edince haklarında disiplin soruşturması başlatılan öğrencilerin eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, öğrencilerin her birine 1500 euro manevi tazminat verilmesine karar verdi.

2001 yılında, İstanbul Üniversitesi’nde öğrenim gören sekiz öğrenci rektörlüğe ayrı ayrı başvurarak seçmeli Kürtçe dersi açılmasını talep etmişti.

Başvurular üzerine 2002 yılında öğrenciler hakkında soruşturma başlatan üniversitenin disiplin kurulu, iki öğrenci hakkında iki dönem uzaklaştırma cezası, altı öğrenci hakkında da üniversiteden atılma cezası vermişti.

Öğrenciler idare mahkemesinde dava açmış, mahkeme ise öğrencilerin verdikleri dilekçenin ya da fikirlerini ifade etmelerinin, disiplin cezasının mazereti olamayacağını ifade ederek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu karardan sonra öğrencilerin okula devam etmelerine ve bütünleme sınavlarına girmelerine izin verilirken, tazminat talebi reddedilmişti.

Öğrenciler tazminat taleplerini 2007 yılında yapılan sekiz bireysel başvuruyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımıştı.

AİHM: Eğitim hakkı ihlali

Diken’in haberine göre başvurular hakkındaki kararını dün açıklayan AİHM, öğrencilerin disiplin cezalarına çarptırılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) göre eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, öğrencilerin her birine 1500 euro manevi tazminat verilmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Birinci Ek Protokolü

Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya: Erdoğan'ın İsrail tutumu, bizim tutumumuzla örtüşmüyor
Sonraki Haber
New York'taki dava: Atilla'nın avukatlarından Korkmaz'ın ifadesine itiraz