Ana SayfaEkonomiEkonomide ‘güvensizlik girdabı’nın nedeni yalnızca ekonomik tercihler mi?

Ekonomide ‘güvensizlik girdabı’nın nedeni yalnızca ekonomik tercihler mi?

HABER MERKEZİ – Ekonomideki güven endekslerinde açıklanan verilerin yüksek büyüme rakamı ile oluşturduğu tezatlığa dikkat çeken ekonomist Alaattin Aktaş, ekonomideki güvensizliğin nedeninin yalnızca ekonomi olmadığını belirtiyor. Toplumun içinde bulunduğu sorunu “önünü görememe” olarak tanımlayan Aktaş, siyasi tercihler tarafından da şekillendirilen ekonomide toplumun güvensizlik girdabında dönüp durduğunu vurguluyor.

Dünya Gazetesi yazarlarından Alaattin Aktaş, ekonomide geçtiğimiz haftalarda açıklanan yüksek büyüme rakamı ile tüketici, sektörel ve reel kesim güven endeksleri arasındaki farka dikkat çekerek, şu soruyu soruyor: “Bu sonucun ortaya çıkmasına yol açan tek etken ekonomik sorunlar mıdır?”

Güven endekslerinin temel aldığı anketlere yanıt veren tüketicilerin aynı zamanda birer üretici konumunda olduğunun altını çizen Aktaş, sıfır ile 200 arasında değer alan endeksin dün 65.1 olarak açıklandığına dikkat çekerek, iyimser-kötümser dengesinin oluştuğu 100 düzeyine uzak olduğunu belirtiyor.

Öte yandan sektörel güven endeksindeki verilerin ve reel sektörde güvenin 100 düzeyinden çok da uzak olmadığını aktaran Aktaş, yine de reel sektördeki güvenin Aralık ayında bu yılın en düşük ikinci düzeyi olduğunu vurguluyor.

İktisatçı ayrıca “Ekonomiye niye şöyle göğsümüzü gere gere güvendiğimizi söyleyemiyoruz?” sorusunu yöneltiyor ve ekonomiyi ülkenin içinde bulunduğu koşullar ve siyasi tercihlerin şekillendirdiğini ifade ediyor.

Güven endekslerinden yola çıkarak toplumun içinde bulunduğu sorunu “önünü görememe” olarak tanımlayan yazar, bazı belirsizlikleri şöyle sıralıyor:

Örneğin istendiği kadar aksi söyleniyor olsun, seçimlerin 2018’e alınmayacağı ve ekonomi politikalarının buna göre biçim değiştirmeyeceği konusunda emin olamıyoruz. Örneğin hukuk sisteminin iyi işleyeceğine, örneğin Merkez Bankası’nın bağımsız çalışabileceğine, örneğin bir iş konusunda liyakatin ön planda tutulacağına, örneğin sınavların düzgün yapılacağına inanamıyoruz.

Aktaş, son olarak yabacının Türkiye’ye tam anlamıyla güvenmesinin beklenmediğinden daha az döviz bulunacağının öngörüldüğünü, dövizin azalacağı ve kurun artacağı kaygısının yaşandığını belirterek, bunun enflasyon beklentisi olarak döndüğünü söylüyor ve ekliyor: “Sonuçta bir kısır döngü içinde, güvensizlik girdabında dönüp duruyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KHK ile artık polisler mektupları da okuyabilecek
Sonraki Haber
🎼 | Sokak müzisyenleri yolda: Farklı dillerden şarkılar ve kültürler buluşuyor