Ana SayfaGüncelErdoğan ve Çipras’tan ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Çipras’tan ortak basın toplantısı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras ortak basın toplantısı düzenledi. İki ismin gündeminde Lozan vardı. Erdoğan toplantıda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını açıklayan Trump’a da tepki gösterdi.

Yunanistan’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Toplantının ardından Erdoğan ile Çipras ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü Çipras aldı.

“Karşılıklı olarak saygı çerçevesinde kışkırtmalarda bulunmadan konuşabiliriz” diyen Çipras, Erdoğan’la “açık ve net” bir şekilde Ege ile yeni konuları konuştuklarını söyledi.

Çipras şunları söyledi:

Karşılıklı olarak saygı çerçevesinde kışkırtmalarda bulunmadan konuşabiliriz. Bizim ilişkilerimiz tabii ki modernleşecek. Bu ilişkiler halklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye çıkacaklar mı? Bu modernleştirme sadece Lozan anlaşmasına kati saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz. Bunu açık ve net söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile açık ve net bir şekilde konuştuk. Biz anlaşmazlıkların arkasına gizlenmiyoruz. Bölge ile ilgili Ege ile ilgili konuları konuştuk. Ege’deki gerginlikten bahsettik. Türkiye’nin bölgedeki ihlallerinin sona ermesini söyledim.

Mümkün olduğu düzeyde Ege’deki gerginliklerin azaltılması için bizim gözetimimizde güven artırıcı önlemlerin artırılamasında mutabık kaldık. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasının önemini görüştük. Bu çerçevede yabancı askerlerin olmayacağı bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin olmaması gerektiğini söyledim. Göçmen krizi konusu da bizleri yakından ilgilendiriyor. Göçmen krizi anlaşmasıyla Ege’de ölümlerin önüne geçtik. Avrupa’ya yönelen demokratik bir Türkiye’yi Yunanistan’ın destekleyeceğini söyledim. Bizim ülkemizin darbecileri desteklemeyeceğini söyledim. Yunanistan yargısının kararları bağımsız bir şekilde alınır ve hepimiz tarafından saygıyla karşılanır. 2018 yılında Türk-Yunan ilişkileri arasında yeni bir dönem açılması için çağrı yapıyorum. Sizi yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Bu yeni sayfa kışkırtmalara dayanmayacak, dostluk köprülerine dayanacak. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz.

Daha sonra söz alan Erdoğan ise konuşmasında Yunanistan yargısına seslendi ve “gecikmiş adalet adalet değildir” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

Türkiye uzun yıllardır PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bizimle en rahat empati kurabilecek ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunan güvenlik ekiplerinin attığı adımları takdir ediyoruz. FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. Sayın Çipras ile olaydan sonra başlattığım görüşmede ve bugünkü görüşmede Yunanistan yargısına çağrım var, gecikmiş adalet adalet değildir. Bunların Türkiye’ye iadesi mümkündür.

‘Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor?’

Lozan’la ilgili tanım ve Lozan’ı tanımlama şekli. Bu işi iyi anlamak gerekiyor. Lozan, Türkiye ile Yunanistan arasında bir anlaşma değil. 11 ülkeyi kapsayan bir anlaşmadır. Belki de şaşıracaksınız, Lozan’da Japonya var. Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor. Lozan’da Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu. Bunların hukukunu, Lozan’la nasıl sağlayacağız. Bunların huzurunu sağlamak Yunanistan’ın görevidir. Yunanistan’ın 15 bin euro milli geliri var. Batı Trakya’da 2000-25000 euro. Bu çok büyük bir fark. İnançlarını yaşama noktasında da sıkıntı var. Hala başmüftülük sorunu var.

Aynı şey Türkiye için de geçerli Türkiye’de de patrik seçimle mi geliyor, atamayla mı geliyor. Patrik seçimle geliyor. Daha da ileri gideceğim. Patrik yurtdışına çıkmak istese benim kaymakamlığımın müsadesi ile çıkabilir. Batı Trakya’da atanmış bir başmüftü var. Ama biz atanmışla yapmıyoruz bu işi seçilmişle yapıyoruz.

‘Trump’ın açıklamaları talihsizlik’

Dün ABD Başkanı Trump tarafından yapılan Kudüs açıklamasına değinmek istiyorum. Barış adına talihsiz bir açıklamadır. Yapılan açıklama uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasıdır. Bu talihsiz adımla bölgeyi ciddi manada sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum. 13 Aralık’ta İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bir zirve yapacağız. Oradan bir sonuç bildirgesi çıkacak.

Konuşmaların ardından gazeteciler Erdoğan ve Çipras’a sorular yöneltti. Çipras, Erdoğan’ın Lozan’la ilgili sözlerine dönük soruya şu yanıtı verdi:

Erdoğan, Lozan’ın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Bu anlaşmada Japonya’nın, 11 ülkenin imzası olduğunu belirtti. Gidip bu 11 ülkeyi nasıl bulalım.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Filistinliler'den Kudüs protestosu: Binlerce kişi sokakta, yaralananlar var
Sonraki Haber
Demirtaş'sız davada mahkemeden tutukluluğa devam kararı