Ana SayfaGüncelEski Dışişleri Bakanı: Çözüm müzakere, Afrin’e operasyonda zayiat büyük olur

Eski Dışişleri Bakanı: Çözüm müzakere, Afrin’e operasyonda zayiat büyük olur

HABER MERKEZİ – Hükümetin sık sık gündeme getirdiği Afrin’e olası bir operasyona ilişkin konuşan eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, “Afrin gibi arazisini tanımadığı bir yere girerse zayiatın yüksek olabileceğinden endişe ediyorum. Afrin’deki sorunun müzakere ile çözümlenmesi gerekiyor. Türkiye ilanihaye Suriye’de kalamaz” uyarısında bulundu.

AKP’nin Kurucu üyesi ve ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık gündeme getirdiği Afrin’e olası operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Afrin’e operasyonun çözüm olamayacağını belirten Yakış, Türkiye’nin ‘ilanihaye’ Suriye’de kalamayacağını ve meselenin müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

‘Teşhis yanlış olunca sonuç da yanlış oluyor’

MA’ya konuşan Yakış, Türkiye’nin dış politikada yaşadığı sorunların nedeninin “olaylara yanlış teşhisler koymasından” kaynaklandığını söyledi.

Yakış şunları söyledi:

Komşularla sıfır sorun olması için o komşuların da bu sıfır sorun politikasına arzulu olması ve ortamın da ona elverişli olması lazım. Şuanda ne biri, ne öteki var.

Yanlış teşhisler olunca da yanlış sonuç alıyorsun. Suriye’de en başta politikası Beşar Esad rejiminin devrilmesi üzerineydi. Bunu yüksek sesle dile getirdiler. Esad’ın düşmesi aylarla, haftalarla sayılabilecek bir şey değildir. En yetkili ağızlardan bu dile getirildi ve bunun yanlış olduğu şimdi ortaya çıktı.

‘Türkiye’nin Kürt realitesini tanıması gerekiyor’

Türkiye’nin, Şam rejimi ile işbirliği içerisine gireceği kanaatinde olduğunu dile getiren Yakış, “Şam rejimi ile işbirliğinde sanki Kürt meselesi bir çıbanbaşı gibi duruyor. Çünkü hem Şam’ın hem de Ankara’nın Kürtlerin bölgede daha çok güçlenmelerinden rahatsız olduğunu görüyoruz. Ben Şam ve Ankara’nın işbirliği yaptığı zaman, Suriye’deki Kürtleri de katması gerektiği kanaatindeyim. Kürt realitesinin tanınması gerekiyor” diye konuştu.

‘Afrin’e operasyonda zayiat büyük olur’

Yakış’ın Afrin’e dönük olası bir operasyona ilişkin değerlendirmesi ise şöyle:

Türkiye kendi topraklarında, yani Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Ağrı’da, kendi güvenlik makamlarının bulunduğu yerlerde PKK ile mücadele ediyor. Ama her gün bir cenaze haberi geliyor. Kendi topraklarında dahi PKK ile mücadele ederken bu kadar zayiat veriyorsa Afrin gibi içerisinde Ermeni’sinin, Süryani’sinin bulunduğu, araziyi doğru tanımadığı, kimin evinde kim var onu bile doğru bilmediği bir yerde böyle bir mücadeleye girerse bunun zayiatının yüksek olabileceğinden endişe ediyorum. Afrin’deki sorunun müzakere ile çözümlenmesi gerekiyor. Türkiye ilanihaye Suriye’de kalamaz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
🎬 | Van Gogh’un hayatını kendi tablolarıyla anlatan film 29 Aralık'ta vizyonda
Sonraki Haber
ALİKEV 2018 “Umut” Ajandası satışta