Ana SayfaGüncelFikri Işık: Diyanet’in fetvasına ‘Anayasaya uygun mu?’ diye bakılmaz

Fikri Işık: Diyanet’in fetvasına ‘Anayasaya uygun mu?’ diye bakılmaz

HABER MERKEZİ – Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Diyanet’in fetvasına ‘Anayasaya uygun mu?’ diye bakılamayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, TBMM Genel Kurulunda, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, Diyanetin konumunun iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Işık, Diyanet’in fetvalarının, anayasaya uygun olup olmadığıyla değil dinin temel ilkelerine uygunluğu üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Işık’ın konuya dair açıklaması şöyle:

Diyanet dini konularda fetvalar verir. Bunlar, insanlar için, kendi içlerinde kabul veya reddedeceği, özgür iradeleriyle uyup uymayacağı konusundaki kararlardır, bunun anayasal düzenle uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye’de bir Medeni Kanun var ve Medeni Kanun yürürlüktedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği fetvalara biz ‘Anayasaya uygun mu, değil mi?’ diye bakmayız, ‘Dinin temel hükümlerine uygun mu, değil mi?’ diye bakarız. Çünkü bu, Diyanet İşlerinin verdiği fetvalar, bireyin kendi özgür dini inanç alanındaki fetvalardır. Yoksa kamu düzenine yönelik, kamu düzenini ilgilendiren fetvaları Diyanet İşleri, Din İşleri Yüksek Kurulu vermiyor. Biraz bu noktada, sizin, özellikle Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği kararlara insanların hür iradeleriyle katılıp katılmama noktasındaki fetvalar gözüyle bakmanızı salık veririm.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arkeolog Neil Faulkner yanıtladı: Faşizm geri mi dönüyor?
Sonraki Haber
Polis 'açılmıyor' deyince kadın görüntüleri kendi paylaşmıştı: Tacizde bulunan erkek gözaltına alındı