Ana SayfaGüncelFinancial Times: ABD’deki dava Erdoğan’la ilgili soru işaretleri yarattı

Financial Times: ABD’deki dava Erdoğan’la ilgili soru işaretleri yarattı

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesi, eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın yargılandığı ve Rıza Sarraf’ın ‘tanık’ sıfatıyla itiraflarda bulunduğu davanın “Erdoğan ve dostlarını töhmet altında bıraktığını” yazdı ve ekledi: “Yaptırımları ihlal davası Erdoğan hakkında soru işaretleri yarattı”.

Britanya’da yayınlanan Financial Times gazetesi, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı ve Rıza Sarraf’ın tanık olarak ifade verdiği davaya sayfalarında yer verdi.

Gazete, ABD’deki yaptırımları ihlal davasının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak ‘kafalarda soru işaretleri yarattığını’ yazdı.

Kısa bir Rıza Sarraf portresi

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Financial Times söz konusu haberine Rıza Sarraf’ın geçen yıl ABD’deki Disney World’e gidene kadar hayatını İstanbul’da “milyoner bir playboy olarak geçirdiği” sözleriyle başlıyor.

Gazeteye göre Sarraf şimdi ise “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun dostlarını da töhmet altında bırakabilecek” bir davanın odağına yerleşmiş durumda.

İran’a entrika ile petrol ve gaz karşılığı milyonlarca dolar ödenerek bu ülkeye yönelik yaptırımların ihlal edildiğinin öne sürüldüğünü hatırlatan Financial Times, “Bu dava Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin kesilmesine yol açabilir” diyor.

Sarraf’ın ifadesi

BBC’nin aktardığına göre gazete haberinde, Sarraf’ın kimi itiraflarda bulunduğu mahkemedeki ifadelerini aktararak, “Sarraf mahkemede, dönemin başbakanı Sayın Erdoğan’ın iki Türk bankasına İran fonlarının söz konusu düzen için kullanılmasına ‘onay verdiğini’ söyledi” hatırlatmasında bulunuyor ve şunları aktarıyor:

Ayrıca eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da, İran fonlarının Türk kamu bankası Halkbank üzerinden aklanması karşılığında, 45-50 milyon euro, 7 milyon dolar ve 2,5 milyon Türk Lirası rüşveti kabul ettiğini belirtti. Bu rüşvetlerin yaklaşık 5 yıl önce ödendiği iddia ediliyor.

Sayın Sarraf, Sayın Çağlayan’ın, Sayın Erdoğan’ın kendisine Türk bankalarının bu düzene katılımına izin için talimat verdiğini de söyledi.

Rüşvet ve yolsuzlukla ilgili olan 17-25 Aralık sürecine de dikkat çeken Financial Times,

Erdoğan’ın ve Türkiye’nin davaya itirazlarına ve ithamlarına da dikkat çeken gazete, “Türk yetkililerin davayı bir komplo olarak gördüklerini ve Fethullah Gülen’e bağlamaya çalıştıklarını” kaydediyor.

Gazete, Eylül ayından bu yana Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında yüzde 15 değer kaybettiğini belirterek, Türkiye’de Türk bankalarına büyük cezalar kesilmesinden korkulduğunu da söylüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri
Sonraki Haber
CHP şimdi de hükümetten belge talep edecek: 'Ne sattınız, kaça sattınız, size kaç para geldi?'