Ana SayfaEkolojiGemlik zeytinlikleri tehlikede: Taşınma kararının arkasında ‘gizli rant’ var

Gemlik zeytinlikleri tehlikede: Taşınma kararının arkasında ‘gizli rant’ var

HABER MERKEZİ – Deprem riski gerekçesi ileri sürülerek Gemlik ilçe merkezinin 696 sayılı KHK ile taşınması kararını değerlendiren Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, zeytinliklerin de ölümüne sebep olacak kararın arkasında “gizli rant” olduğunu söyledi.

Son çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 13. maddesi ile Bursa’nın zeytin üretimi ile ünlü Gemlik ilçesinin deprem riskine karşı deniz kenarından daha üst bölgelere taşınmasına karar verildi.

Düzenleme ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir bölge orman dışına çıkarılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilecek.

Zeytinlik alanların betonlaşmasına neden olacağı sebebiyle karara ilk günden bu yana tepkiler geliyor.

MA’ya konuşan Bursa Doğa ve Çevre Koruma Derneği üyesi Murat Demir ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise projenin arkasında “gizli rant” olduğunu söyledi.

Boşaltılacak alanların ranta açılmasından endişe duyduklarını belirten Demir şunları söyledi:

Biz boşaltılacak alanların zeytinliğe dönüştürüleceğine inanmıyoruz. Daha çok merkezi boşaltarak, insanları tepelere, TOKİ tarzı konutlara taşıyarak, Gemlik’i de ranta açacaklarını düşünüyoruz.

Her projenin altında da belli bir kesim rant elde ediyor. Halktan çok belli bir kesime hizmet eden projeler üretiliyor.

Ormanlık alanlar kamunun alanı. Bu proje daha önce önümüze geldiğinde biz boşaltılacak 10 binlik konut alanının yerine ne koyacaklarını sorduk. Bu projenin doğru olmadığını söyledik. Boşaltılan alanlara ne yapılacak yeşil alan mı, rezidanslar mı? Yeşil alanlara dönüşmeyecek bu alanlar ranta mı açılacak? Önümüze net bir planın konulmasını istedik ama süreç bugün KHK’lere kadar geldi. Oldubitti ile insanların deprem korkularını kullanarak alanı boşaltacaklar. Cevaplanması gereken bir sürü soru var.

‘Gemlik zeytininin gen alanları feda edilemez’

Proje ile birlikte dünyaca ünlü Gemlik zeytininin tehlikeye girdiğini belirten Aksoy şöyle devam etti:

Bu proje Gemlik zeytinine de dolaylı olarak zarar verecek. Zeytincilik kanununu değiştirmeleri mümkün değil. Üretim yapılmayan zeytinlik alanları aynı zamanda Gemlik zeytininin gen alanları ve o alanlar feda edilecek alanlar değil. Bu projenin arkasında saklı kalan farklı düşünceler var.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
1915'ten BUGÜNE | Foucault ve Deleuze’ün öğrencisi Ermeni bir mimar: Michel Mossessyan
Sonraki Haber
KHK ile artık polisler mektupları da okuyabilecek