Ana SayfaEkolojiGökçeada’nın ‘sakinliği’ bozulmuyor: Tepkiler sonuç verdi, maden tehdidi şimdilik ortadan kalktı

Gökçeada’nın ‘sakinliği’ bozulmuyor: Tepkiler sonuç verdi, maden tehdidi şimdilik ortadan kalktı

HABER MERKEZİ – Gökçeada’da altın ve gümüş araması için başvuru yapan Merih Madencilik Şirketi’ne olumlu yanıt verilmesi tepkilere neden olmuştu. Yükselen tepkiler ve Gökçeada’nın Cittaslow ‘sakin şehir’ üyeliğinin iptalinin gündeme gelmesinin ardından geri adım atan şirket ÇED başvurusunu geri çekti.

Gökçeada’da altın ve gümüş araması yapmak isteyen Merih Madencilik Şirketi’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün olumlu yanıt verilmişti.

Müdürlük tarafından yapılan duyuruda, Yuvalı mevkisinde yapılacak maden araması için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” sürecinin başlatıldığı belirtilmiş ve adaya yönelen bu çevresel tehdit tepkiye neden olmuştu.

Adanın Belediye Başkanı, halk ve çevreciler maden aramasının yeraltı sularına zarar vereceğini söylemiş ve buna karşın mücadele edeceklerini söylemişti.

Öte yandan merkezi İtalya’da bulunan ve 2011 yılında Gökçeada’yı dünyanın ilk ve tek sakin Adası seçen Cittaslow Kentler Birliği’nin Genel Başkanı Stefano Pisani, Gökçeada Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’na bir mektup gönderdi. Gökçeada’ya maden ocağı açılması halinde sakin şehir üyeliğinin iptal edileceğini kaydetmişti.

Tepkiler şirkete geri adım attırdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, Merih Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Gökçeada İlçesi Yuvacık Mevkiinde altın ve gümüş madeni aramak için yaptığı ÇED başvurusunu geri çektiğini açıkladı.

Başta ada halkı olmak üzere ülkenin pek çok yerindeki çevrecilerden yükselen tepkiler ve Gökçeada’nın Cittaslow ‘sakin şehir’ üyeliğinin iptali gündeme gelmesinin ardından “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” sürecinde kurumlardan olumlu görüş alamayacağını anlayan şirket, geri adım atmak zorunda kaldı.

Ancak, elinde altın ve gümüş arama ruhsatı bulunduğu belirtilen şirket, ilerleyen süreçte ÇED için yeniden müracaatta bulunabilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sosyolog Robinson yanıtladı: Faşizm geri mi dönüyor?
Sonraki Haber
Çocuklar üzerindeki hegemonyaya renkli bir karşı çıkış: Şubadap Çocuk