Ana SayfaBilim ve TeknolojiHarran’da 9 asırlık üç kubbeli hamam bulundu

Harran’da 9 asırlık üç kubbeli hamam bulundu

HABER MERKEZİ – Urfa’nın Harran ilçesindeki kazı çalışmaları sırasında 12’nci yüzyıla ait üç kubbeli hamam bulundu.

Urfa’nın Harran ilçesindeki Harran Ören Yeri’ndeki kazılarda 900 yıllık bir hamam bulundu.

Bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan antik kentteki kazılarda bulunan hamamın Eyyubiler dönemine ait üç kubbeli bir hamam olduğu belirtildi.

Kazılarda tarihe ışık tutacak pek çok kalıntıya ait izlerin gün yüzüne çıkmaya başladığını ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, DHA’ya şu açıklamalarda bulundu:

İçkale Saray Hamamı üç kubbelidir. Kubbeleri kısmen, oda duvarları ise tamamen korunarak günümüze ulaşmıştır. Soğukluk odasında çeşme, dairevi formlu havuz ve nişler, ılıklık odasında çeşme ve tas sekiler, iki adet sıcaklık odasında halvetler, kurnalar, sıcak ve soğuk su künk hatları yer alıyor.

13. yüzyılda Harran’ı gezen İbni Şeddad, Harran’da 14 hamamdan bahseder. Bu hamamlardan iki tanesi Harran’da yaptığımız kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarıldı, o dönemde Zengi Atabeyi Nureddin Mahmut Zengi’nin de Harran’a geldiğini söyleniyor.

Bu hamam diğer özelliği kale saraya ait olması dolayısıyla Selahattin Eyyubi bir kışını da Harran’da geçiriyor. Onların da sarayın hamamı olan hamamda yıkanmış olmasıyla bu hamam da ayrı bir değer veriyor ve bu açıdan da hamam önemlidir.


2017’de Türkiye’nin 10 arkeolojik keşfi



PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Mehmet Ali Ertaş'a 1 yıl 3 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Barış İmzacılarının Davaları | ‘Yaşananlara sesiz kalamazdık’