Ana SayfaGüncelİki yeni KHK yayımlandı: Binlerce ihraç var, ‘tek tip kıyafet’ uygulaması getirildi

İki yeni KHK yayımlandı: Binlerce ihraç var, ‘tek tip kıyafet’ uygulaması getirildi

HABER MERKEZİ – OHAL kapsamında 695 ve 696 sayılı iki yeni KHK yayımlandı. KHK’lerle binlerce kişi kamu görevinden ihraç edilirken, cezaevlerinde ‘tek tip kıyafete’ ilişkin hükümler getirildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlandı.

KHK ile kamu kurumlarından toplam 2 bin 766 kişi ihraç edildi.

İhraçların yaşandığı bazı kamu kurumları ve ihraçlar şöyle:

Yargıtay Başkanlığı’ndan 22 kişi, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 341 kişi, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 245 kişi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 12 kişi, TÜBİTAK’tan 45 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan 53 kişi, Dışişleri Bakanlığı’ndan 10 kişi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan 19 kişi, İçişleri Bakanlığı’ndan 20 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 61 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 392 kişi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 327 kişi.

KHK ile Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) ise 105 akademisyen ihraç edildi.

Daha önce ihraç edilen 115 kişi ise görevlerine iade edildi.

Kapatılan kurumlar

695 sayılı KHK ile 7’si dernek, 7’si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.

KHK ile Isparta’da yayın yapan Akdeniz ve Çınaraltı isimli iki yerel gazete de kapatıldı.

696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu kapatıldı.

Tutuklulara ‘tek tip kıyafet’ zorunluluğu

696 sayılı KHK’de cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere ilişkin ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına dair hükümler de yer aldı.

KHK ile yapılan düzenlemeyle “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” ile “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı” iddialarından yargılanan ve hüküm giyenler “badem kurusu renginde tutulum” giymek zorunda olacak.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan”, “Devletin güvenliğine karşı suçlar” ile “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle “örgüt kurma, suç için anlaşma ve örgüte silah sağlama” iddialarından yargılanan ve hüküm giyenlere ise  “gri renkli tulum” giyme zorunluluğu getirildi.

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanması hükmü getirildi. Cumhurbaşkanının daveti üzerine toplanacak komite üyeleri Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, İçişleri ve Milli Savunma bakanları olacak.

MİT’te istifa düzenlemesi

Kararname ile MİT’te istifalara ilişkin de düzenleme getirildi. MİT  fiili kadrosuna atanan personel teşkilata yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa edebilecek. İstifa müracaatında bulunan personel hakkında; “uhdesinde bulunan bilgi, belge ve kayıtlar, yürüttüğü faaliyetler, takip ettiği iş ve işlemler ile kullanımında bulunan kaynak ve diğer hususlara” ilişkin olarak teşkilat tarafından bir rapor oluşturulacak ve bu rapor sonucuna göre işlem yapılacak.

Taşeron düzenlemesi

696 sayılı KHK’ye göre taşeron işçiler, 10 gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek. KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak. Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.

 

695 sayılı KHK’ye buradan ulaşılabilir.

696 sayılı KHK’ye buradan ulaşılabilir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülmen'e verilen hapis cezasının 'gerekçesi' açıklandı: Eylem Ataş'ın fotoğrafını paylaşmak
Sonraki Haber
Tekil olarak insana değil, dünyayı kaplayan insanlığa: ‘Kötülüğün Sıradanlığı’nın yazarı Hannah Arendt