Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİlkokul kitabına göre kız çocuklarını okutmamak ‘düşünce özgürlüğü’

İlkokul kitabına göre kız çocuklarını okutmamak ‘düşünce özgürlüğü’

HABER MERKEZİ – İzmir’de ilkokullara dağıtılan bir kitapta, bir babanın kız çocuğunu okula göndermemesi ‘düşünce özgürlüğü’ olarak nitelendiriliyor.

İzmir’de okullarda dağıtılan 3. sınıf Hayat Bilgisi kitabında kız çocuklarının okula gönderilmemesi ‘düşünce özgürlüğü’ olarak değerlendirildi.

Evrensel’den Metehan Ud’un haberine göre Sevgi Yayınları tarafından basılan kitapta kız çocuklarının okula gönderilmemesi konusu, ‘Farklı Düşünebiliriz’ başlığı ile ele alınıyor.

Kitabın 66 ve 67. sayfalarında yer alan hikayede babası tarafından okula gönderilmeyen Elif’in sınıf arkadaşı Aylin’in annesi ile olan konuşmaları yer alıyor.

Aylin’in annesi, Elif’i okula göndermemek için direnen babası hakkında şu ifadeleri kullanarak bunun ‘düşünce özgürlüğü’ olduğunu ifade ediyor:

Sevgili kızım kararından vazgeçmemek için direnen bu insana kızmamalısın. Bu kişi, çevresinde çoğunlukla kendisi gibi düşünen insanlar olduğu için verdiği kararın doğru olduğuna inanıyor. O kadar çok sıkıntıları ve sorunları var ki Elif’in geleceğini düşünmeden onun evde olması gerekliliğine inanmış. Onu hor görerek, düşüncesinden dolayı azarlayarak alışkanlık ve düşüncelerini yok sayamayız. Onu dinlemeli ve ön yargılı davranmadan sorunu çözmeliyiz.

Düşünce özgürlüğü vurgusu

Hikayenin sonunda Elif’in okula devam etmesi çözüme kavuşuyor ancak ne bu davranışın cinsiyetçi oluşuna ne de eğitim konusunda devletin sorumluluklarına değinilmiyor.

Hikayenin sonunda verilen mesaj kısmında ise şöyle deniyor:

İnsanların sahip olduğu en önemli hak ve hürriyetlerden biri de düşünce hürriyetidir. Düşüncesinden dolayı kimseye ön yargılı davranamayız ve ayrımcılık yapamayız. Herkesin düşüncesine saygı göstermeliyiz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
15 Temmuz'da sokağa çıkanlar KHK'yi 'arkasına aldı': Güvence altındayız, yine sokağa çıkarız
Sonraki Haber
'Denizi kara, karayı para' yapınca: Rize'de deniz dolgusu binlerce kişiyi evsiz bırakabilir