Ana SayfaEkoloji‘Islık dili’ ve Hıdırellez UNESCO listesine girdi

‘Islık dili’ ve Hıdırellez UNESCO listesine girdi

HABER MERKEZİ – Doğu Karadeniz’de kullanılan ıslıkla haberleşme yöntemi ve Hıdırellez’in “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kaydedildiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kültürel Miras listelerine Türkiye’den iki kültürel unsur eklendi.

Doğu Karadeniz’in dağlarında kullanılan, halk arasında “kuş dili” olarak da bilinen, yüzlerce yıllık “ıslık dili” ve doğanın canlanması ile bolluk ve bereket beklentisini simgeleyen Hıdırellez artık UNESCO listelerinde.

‘Islık dili’

DHA’nın haberine göre Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy yöresinde arazinin dağınık ve engebeli oluşu nedeniyle 500 yılı aşkın bir süredir kullanılan ıslıkla haberleşme yöntemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne aday gösterildi.

‘Kuş dili’nin, eğlence unsuru taşımadan değer görmesi ve korunması, genç kuşaklar tarafından öğrenilerek günlük hayatta kullanımının sağlanması amaçlanan başvuru sonuçlandı ve ‘ıslık dili’, UNESCO listesine alındı.

Bu iletişim geleneğinin, Güney Kore’nin Jeju adasında yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda listeye alındığı kaydedildi.

Bahar kutlaması: Hıdırellez

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiye göre Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu ‘Bahar kutlaması: Hıdırellez’ çok uluslu ortak dosyası da, Güney Kore’deki UNESCO toplantısında ele alındı.

Hıdırellez şenlikleri de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
278 gündür açlık grevindeler: OHAL Komisyonu’na Gülmen ve Özakça çağrısı
Sonraki Haber
Şişli'de bir kadına cinsel saldırıda bulunan erkek tutuklandı