Ana SayfaEkolojiİstanbul’da hastanelik eden kokunun nedeni: Kimyasal atık

İstanbul’da hastanelik eden kokunun nedeni: Kimyasal atık

HABER MERKEZİ – Tuzla’da dün geceden bu yana onlarca kişiyi hastanelik eden kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı belirtildi. 97 kişinin hastaneye kaldırılmasına yol açan kimyasal kokuya soruşturma başlatıldı.

İstanbul’un Tuzla ilçesinde dün akşam İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane mahallelerinde genizleri yakan koku paniğe yol açtı.

Kokudan etkilenen 97 kişinin dün gece hastanede tedavi altına alındığı, 62 kişinin bu sabah taburcu edildiği, 35 kişinin ise tedbir amacı ile hala hastanede tutulduğu kaydedildi.

Kokunun nedeni: Atık su hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atık

Kokunun giderilmesi için çalışma başlatan AFAD, İGDAŞ ve itfaiye ekipleri ise kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığını ifade etti.

Sabahın ilk saatleriyle birlikte söz konusu alana giden ekipler cihazlarla ölçüm yaptı.

Yapılan ölçümlerde ilk belirlemelere göre, kokuya neden olan gazın ölçüm yapılan cihaza tanımlı olmayan bir gaz olduğu ve bu nedenle gazın kaynağının anlaşılamadığı öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de Twitter adresinden konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Akşam saatlerinde Tuzla’da bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri gelmesi üzerine İBB ekipleri süratle bölgeye sevk edilmiş olup; söz konusu kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. İlk incelemelerde, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmadığı belirlenmiştir. İSKİ, kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalışmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bütün birimleri ile, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gerekli inceleme ve araştırmalarına devam etmekte olup, sorumlular hakkında adli ve hukuki yollar sonuna kadar takip edilecektir. İBB birimleri, atık su kolektörlerine kaçak kimyasal deşarjların kaynağını ve vidanjörlerle savaklama yapılıp yapılmadığını tespit için çok yönlü incelemelerini sürdürmektedir. Ayrıca, kolektörlerden alınan numuneler İSKİ laboratuvarlarında analiz edilmektedir.

Vali’den de açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “İlimiz Tuzla ilçesinde çevreyi rahatsız eden ve atıksu kolektöründen kaynaklanmış olabileceği değerlendirilen koku yayılması konusu Valiliğimiz AFAD ekipleri, İBB, İGDAŞ, İSKİ ve ilgili diğer tüm birim ekiplerince tüm detaylarıyla araştırılmaktadır” dedi.

Soruşturma başlatıldı

Gelişmeler üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da, Tuzla’da 4 mahalleyi etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olan kimyasal koku ile ilgili olarak soruşturma başlattı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'nin 1 yılı: 9 milletvekili tutuklu, 5 vekillik düşürüldü, 330 duruşma görüldü
Sonraki Haber
Antep'te 70 asker yedikleri yemekten zehirlendi