Ana SayfaDünyaİtirafçı olan Sarraf anlatmaya devam ediyor: Süleyman Aslan’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktım

İtirafçı olan Sarraf anlatmaya devam ediyor: Süleyman Aslan’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktım

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf tanık ifadesine kaldığı yerden devam etti. Sarraf, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile gıda ticaretini konuştuklarını belirtti. Sarraf ayrıca şema çizerek Dubai üzerinden gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlattı. “Süleyman Aslan’a ne zaman telefon etsem borçlu çıkıyordum” diyen Sarrraf, “Aslan’a rüşvet vermek zorunda kalmamak için sağ kolu Happani’ye photoshop ile Aslan’ın imzasını taklit etmek emri verdiğini” de söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde görülen davada, Rıza Sarraf önceki gün savcılığın tanığı olarak ilk kez jüri karşısına çıkmıştı.

Davanın önceki duruşmalarında Sarraf, cezaevinde tehdit edildiği için FBI tarafından koruma altına alındığını ve ifadesinde dönemin başbakanı Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini söylemişti.

Sarraf davanın üçüncü gününde de tanık sandalyesinde.

Üçüncü gün davasının bazı kanıtları kamuya açılmaya başlandı.


Sarraf Erdoğan’ı da ‘andı’: O dönem başbakandı ve petrol, para transferine ‘tamam’ dedi


Kamuya açılan belgelerde Sarraf’ın İran’daki büyük banka yöneticilerine yazdığı ve içinde “ekonomik cihat” ifadelerinin yer aldığı mektup, 2012 ve 2013’te “CAG” koduyla Zafer Çağlayan’a yapılan ödemeler ve Sarraf’ın İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad’a yazdığı mektup yer alıyor.

Sarraf’ın Ahmedinecad’a yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Emperyalizm canavarı sevgili ülkemizin ekonomik yaptırımlar ve negatif propaganda yüzünden tecrit altında kalmasına yol açıyor.

Her İranlının dini görevi olduğu gibi özellikle ekonomik cihat yılı olarak adlandırılan bu yılda ülkeme hizmet ediyorum. Her gün bu baskı daha da artıyor.

Döviz alanında 50 yıldır çalışan Zarrab ailesi olarak Rusya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’deki döviz bürolarımız aracılığıyla 3 milyar euroyu İran’a dolaylı olarak gönderdik.

Bu ülkelerin ekonomiden sorumlu yöneticileri işlemleri yapmamızda yardımcı oluyor, kredi koşullarını da kolaylaştırıyorlar.

Yargıç Berman: Birçok şeyi etkileyebilecek ses kaydı var

Davanın yargıcı Richard Berman ise bugünkü duruşma başlamadan önce ileride “birçok şeyi etkileyebilecek” bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce “davanın selameti” açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi.

Kaydı “hafife almak” istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini. Bunlardan birinin de Zarrab’ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtti.

Berman doğrulama konusunda “Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım” dedi.

Bu arada davayı takip eden gazetecilerden Adam Klasfeld, kamuoyuna açıklanan ses kayıtlarını paylaştı.

Ses kaydında Sarraf ve Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla arasında Dubai’deki gıda ticaretinin nasıl yapılacağına dair bir konuşma geçiyor.

Klasfeld, Türkiye’deki kullanıcılarının ses kaydına ulaşamadığını, büyük ihtimalle Souncloud’un engellediğini yazdı.

Sarraf: Altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildi

Sarraf ise ifadesine üçüncü gün ifadesine Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile gıda ticaretini konuştuklarını anlatarak başladı.

Sarraf Nisan 2013’te Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla ile yaptığı toplantıda gıda ticaretinin nasıl yürütülmesi gerektiğini netleştirdiklerini anlatıyor.

Altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildiğini belirten Sarraf, Atilla’nın “bir açık bulmasıyla” altın ticaretine geri dönüldüğünü, daha sonra ikisinin beraber gittiğini söyledi.

Şema çizerek anlattı

Sarraf ardından şema çizerek Dubai üzerinden gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlattı.

Dubai’den ticari malların hiçbir zaman gönderilmediğini söyleyen Sarraf, Mehmet Hakan Atilla’nın gerçekleşmeyen ticaret ile ilgili belgeleri nasıl hazırlayacakları konusunda yönlendirici olduğunu belirtti.

‘Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktım’

Duruşmada Sarraf’a yargıç Berman’ın duruşmadan önce “etki yaratabilir” yorumu yaptığı ses kaydı olduğu düşünülen kayıt soruldu.

Savcı, Sarraf’tan bu kaydı doğrulamasını istedi.

Ardından okunan kayıttan sorulan bir soruya ise Sarraf, “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktığımı anlatıyorum” cevabını verdi.

Rüşvet vermemek için imzasını taklit ettik

Sarraf, “Aslan’a rüşvet vermek zorunda kalmamak için sağ kolu Happani’ye photoshop ile Aslan’ın imzasını taklit etmek emri verdiğini” de söyledi.

Güler’in fotoğrafı da dosyaya delil olarak eklendi

Sarraf ayrıca altın ticaretinden gıdaya geçmelerinin sebebinin “ABD ambargolarındaki değişikliği” olduğunu söyledi.

Sarraf sürekli İranlılarla temasta olduğunu da anlattı.

Sarraf, İranlı yetkililerle Mayıs 2013’te görüşüp görüşmediği yönündeki soruya ise “Evet bir görüşme yapıldı. Ben bir kısmına katıldım” yanıtını verdi.

Duruşmada eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in fotoğrafları dosyaya delil olarak eklendi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Sarraf, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’ya 50 miyon euro tutarındaki bir uluslararası işlemi sorduğunu anlattı.

Bankanın bu işlem için bir belge istediğini söyleyen Sarraf bunun kendisini endişelendirdiğini çünkü ticaretin aslına dair istenen belgeyi elde etmenin imkansız olduğunu belirtti.

Aslan’ın ise buna “Bu konuyu ben çözeceğim, sorun değil Rıza bey” diye karşılık verdiğini iddia etti.

Bankanın daha alt düzey aslında “gerçekten gıda ticareti” yapılmadığının farkında olmadıklarını belirten Sarraf, bu yüzden söz konusu belgeyi istediklerini vurguladı.

Bazı ses kayıtlarının çalınmasının ardından bugünkü duruşma sona erdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emani ve oğlunu öldüren saldırgandan 'kandırıldım' savunması
Sonraki Haber
Sarraf ve yakınlarının mal varlıklarına el konulması kararı