Ana SayfaMedyaKadın gazetecilerden 2017 basın raporu: Hedef gösterilip sindirilmeye çalışılıyoruz

Kadın gazetecilerden 2017 basın raporu: Hedef gösterilip sindirilmeye çalışılıyoruz

HABER MERKEZİ – Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2017 yılında kadın gazetecilere ve basına yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Kadınların, hem kadın hem de gazeteci olarak tehdit ve baskıya maruz kaldıkları belirtilen raporda 52 kadın gazetecinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu 2017 yılında kadın gazetecilere ve basına yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda basın açıklamasını okuyan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Olağanüstü Hal (OHAL) ilanından sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’lerin (KHK) adeta yeni bir yönetim mekanizması gibi işletildiğini dile getirdi.

Bunun toplumun bir kesimini cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığını kaydeden Güney, 2017’nin basın ve ifade özgürlüğü hakkının ortadan kaldırılmaya çalışılan bir yer olduğunu söyledi.

Gazetecilerin gözaltı, tutuklama ve baskılarla sindirilmeye çalışıldığını, özelde de kadın gazetecilerin hedef seçildiğini belirten Güney şöyle devam etti:

Kadının hükümet ve yargının cinsiyetçi söylem ve kararlarından güç alan erkekler tarafından evde, sokakta, iş yerinde, parkta yani yaşamın her alanında saldırılara maruz bırakıldığı Türkiye’de gazetecilik yapmaya çalışan kadınlar da bu saldırıların hedefi haline geldi. Sahada çalışırken hem kadın hem de gazeteci kimliği nedeniyle hedef olan kadın gazeteciler, darp, tehdit ve gözaltına alındı, tutuklandı ya da hükümet tarafından OHAL gerekçe gösterilerek çıkarılan KHK’lerle işsiz bırakıldı.

Madde madde kadın gazetecilere uygulanan baskı

Gülen, 2017 yılında kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerinden tespit edilen bazı noktaları şöyle paylaştı:

  • Baskı politikalarının yaşamın her alanına sirayet ettiği 2017 Türkiye’sinde toplam 52 kadın gazeteci haber takibi sırasında ya da evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.
  • 9 kadın gazeteci tutuklandı.
  • 26 kadın hakkında gazeteci oldukları veya gazetecilerle dayanıştıkları için dava açıldı.
  • 6 kadın gazeteciye yargılandıkları davalarda 1 yıl 3 ay ile 7 yıl arasında değişen hapis cezası verildi.
  • Yine OHAL gerekçe gösterilerek 2 kadın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.
  • 10 kadın gazeteci gözaltına alındıkları sırada ya da emniyette polisin darp ve tehdidine maruz bırakıldı.
  • Yine kadın gazeteciler kadın haberlerinin takibi sırasında erkekler tarafından tehdit ve saldırıya maruz kaldı.
  • Türkiye’nin tek kadın internet gazetesi Gazete Şûjin’in da aralarında yer aldığı 35 basın kuruluşu 2017 yılı içinde farklı tarihlerde çıkarılan KHK’lerle kapatıldı.
  • Toplam 25 gazetecinin işine son verilirken, birçok kadın gazeteci de çalıştıkları basın kurumunda mobbinge maruz bırakıldı.
  • Basın ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alındığı Türkiye’de hükümet politikaları karşısında toplumsal gerçekliğe sırtını dönen medya kuruluşlarında çalışan kadınlar, yayınlarına yapılan müdahale sonucunda istifa etmek zorunda bırakıldı.

‘Faşizm bir yaşam biçimi olarak geliştirildi’

Günümüzde “faşizm”in bir yaşam biçimi olarak geliştirildiğini söyleyen Güney, basın özgürlüğüne dönük saldırılar, toplumun haber alma hakkının engellenmesi ve gerçeklerin çarpıtılmasının toplumun hafızasını silmeye dönük bir çaba olduğunu dile getirdi.

“Özgür basın topluma dönük her türlü saldırının her daim karşısında olmuştur” diyen Güney, özgür basın geleneğinden gelen Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak, bu tablo karşısında hakikatin izini sürmeye, gerçekleri topluma taşımaya ve her türlü baskıya karşı toplumdaki kadınların sesi olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Güney son olarak “Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak, 2017 yılını kadın yılı olarak ilan ediyorum. Bu yıl kadın mücadelesinde önemli bir yıl oldu. KHK’lere rağmen sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dedi.


Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Kaynak: JinNews



Önceki Haber
’40 yıldır onu bekliyorduk’: Plaza de Mayo Büyükanneleri 127’nci kayıp çocuğa ulaştı
Sonraki Haber
Ankara Valisi: Kızılay meydanı yılbaşı gecesi kapalı olacak