Ana SayfaGüncelKayyumlara şikayet yağıyor, 9’u değişti: Bakanlık bugüne dek kaç belediyeye müfettiş gönderdi?

Kayyumlara şikayet yağıyor, 9’u değişti: Bakanlık bugüne dek kaç belediyeye müfettiş gönderdi?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, hükümetin, DBP’li belediyelere kendi atadığı kayyumları incelemeye alması ve 9’unu değiştirmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) ait belediyelere atanan kayyumların yolsuzluklarla gündeme gelmesi ve bazı kayyumların İçişleri Bakanlığınca görevden alınması Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis’e bir soru önergesi ile taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, DBP’li belediyelere kayyum olarak atanan 9 kaymakamın “kayyumluk” görevlerine yolsuzluk, iltimas, ihaleye fesat karıştırma, rant gibi suçlardan son verildiğini söyledi.

Son olarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Kayapınar Belediyeleri benzer iddialardan dolayı müfettişlerce inceleme altına alındığını söyleyen HDP’li vekil, “Paraların terör örgütüne aktarıldığı” iddialarıyla DBP’li belediyelere onlarca defa müfettiş yollandığını ancak aylarca süren incelemeler yapıldığı halde, bu belediyelerde tek bir usulsüzlüğe rastlanmadığını vurguladı.

Ayrıca Uca, kayyum atamalarından sonra bütün DBP’li belediyelerin kasasında bulunan yüklü miktarlardaki paraların kayyumların denetimine geçtiğini hatırlattı.

HDP’li Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerine kayyum atandıktan sonra yolsuzluk, iltimas, ihaleye fesat karıştırma, rant gibi suçlardan dolayı toplam kaç kayyumun görevine son verilmiştir?
  • DBP belediyelere kayyum atandıktan sonra, iltimas, ihaleye fesat karıştırma, rant gibi şikayetlerden dolayı toplam kaç belediyeye Bakanlığınız tarafından müfettiş gönderilmiştir?
  • Ağustos 2017 tarihinde görevlerine son verilen Cizre, Diyarbakır Kayapınar ve Yenişehir, Muş Malazgirt, Van Muradiye, Edremit ve Bahçesaray, Hakkari Çukurca ve Şemdinli ile Elazığ Karakoçan kayyumları hakkında ilgili savcılıklara intikal etmiş bir dava var mıdır? Böyle bir dava varsa hangi aşamadadır?
  • Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi’nce hizmet alım ihalelerinde, teknik şartnamenin belirli şirketlere göre hazırlandığı iddialarını incelemek üzere Bakanlığınızın müfettiş gönderdiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise inceleme ne aşamadadır?
  • İltimas, ihaleye fesat karıştırma, rant gibi suçlardan bugüne kadar herhangi bir DBP’li belediye başkanının görevine Bakanlığınız tarafından son verilmiş midir?
  • DBP’li belediyelere kayyumların atanmasıyla, bu belediyelerde kayyumların denetimine geçen toplam para miktarı ne kadardır? Yine, hâlihazırda kayyumların denetiminde olan söz konusu belediyelerin bugün itibariyle toplam borcu ne kadardır?

Ne oluyor?

DBP, bir yılı aşkın süredir belediyelerine atanan kayyum icraatlarına ilişkin hazırladığı kapsamlı raporunda belediyelerdeki usulsüzlüklere dikkat çekmişti.

102 belediyesinden 94’üne kayyum atanan DBP, söz konusu raporunda, kayyumların atandığı hiçbir belediyede meclis toplantısı gerçekleştirilmediği, belediye bütçelerinin kayyumun keyfine ve isteğine göre yapıldığı ve bütçelerin nereye nasıl harcandığının belli olmadığı belirtiliyordu.

Raporda, kayyumların DBP’li belediyelere ait, yarım kalan projeleri kendilerine ait yeni projelermiş gibi yansıttıkları da aktarılıyordu.


DBP’nin kayyum raporu: Belediyelerde meclis toplantısı yok, bütçelerin nereye harcandığı bilinmiyor


Geçtiğimiz günlerde ise İçişleri Bakanlığı’nın, DBP belediyelerine kendi atadığı kayyumları incelemeye aldığı bildirilmişti.

Kayyum atanan belediyelerin mercek altına alınma gerekçesi olarak ‘şikayetlerdeki artış ve bunların medyaya yansıması’ gösterilmişti.

Bakanlığın bu belediyelerin performansını ölçmek için belediyelere mülkiye müfettişleri gönderdiği, kayyum atanan 93 belediyeyle ilgili rapor hazırlandığı belirtilmişti.

İncelemeler neticesinde ise 9 belediyedeki kayyumun değiştirildiği aktarılmıştı.


Bakanlık DBP’li belediyelere kendi atadığı kayyumları incelemeye aldı, 9’unu değiştirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Medeni Yıldırım davası yeniden görülüyor: Sanık asker duruşmalardan vareste tutuldu
Sonraki Haber
Erdoğan'dan Trump'a: Dolarla satın alacak iradeler arıyor