Ana SayfaGüncelKHK ile artık polisler mektupları da okuyabilecek

KHK ile artık polisler mektupları da okuyabilecek

HABER MERKEZİ – ‘Cezasızlık’ ve ‘tek tip’ elbise uygulamasını getiren ve tartışmaların odağında olan 696 sayılı KHK ile polise, ‘mektuba el koyma’ yetkisi de verilmiş.

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer alan ve ‘iç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen ‘sivillere ceza muafiyeti’ne dair düzenleme ile aynı KHK’deki ‘tek tip’ elbise uygulamasına tepkiler sürüyor.

Eleştirilerin odağındaki KHK’de yer alan bir madde daha tartışma yarattı.

Söz konusu KHK’de Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) ‘postaya el koyma’ maddesinde de değişiklik gerçekleştirilmiş.

‘Cezasızlık’ ve ‘tek tip’ gündeminin gerisinde kalsa da söz konusu değişiklik gündelik hayatı doğrudan etkiler nitelikte.

Artık polis açacak

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre KHK ile yapılan değişiklikle şüpheli olduğu değerlendirilen mektup ve zarfların ‘savcıların talimatı ile kolluk memurları tarafından açılabilmesi’ mümkün hale geldi.

Bu düzenleme için “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12. ve 13. maddelerindeki suçlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 67. ve 68. maddelerindeki suçlar” kapsamında kullanılması sınırı da konuldu.

Bu arada KHK ile savcılara, mahkemelerin salıverme kararlarına itiraz etme yetkisi de tanındı.

Değişiklik öncesi nasıldı?

Değişiklik öncesinde ilgili maddeye göre “suçun delillerini oluşturduğundan şüphe edilen, soruşturma ve davada adliyenin eli altında olması zorunlu sayılan postalara, savcı ve hâkimin onanıyla el konulabiliyor”du.

Bu postalar sadece savcı ve hâkim tarafından açılabiliyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gemlik zeytinlikleri tehlikede: Taşınma kararının arkasında ‘gizli rant’ var
Sonraki Haber
Ekonomide 'güvensizlik girdabı'nın nedeni yalnızca ekonomik tercihler mi?