Ana SayfaGüncelKudüs çağrısı yapan Erdoğan: İsrail işgal ve terör devletidir

Kudüs çağrısı yapan Erdoğan: İsrail işgal ve terör devletidir

HABER MERKEZİ – İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in ‘işgal’ ve ‘terör devleti’ olduğunu söyledi ve “Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanıma” çağrısı yaptı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmaması halinde barış ve istikrarın gelmeyeceğini söyledi ve ekledi: “ABD’ye verdiğimiz sözleri tutmayacağız, Oslo ve sonrasındaki anlaşmaları artık kabul etmiyoruz”.

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanıma” çağrısı yaptı.

İstanbul’daki toplantıda İsrail’in “işgal” ve “terör devleti” olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD Başkanı’na ise, “Trump sana daha neyi anlatalım?” sözleriyle seslendi.

Kudüs kararıyla ABD’nin ‘tüm insanlığa tehdidin kapılarını açtığını’ söyleyen Erdoğan’ın çağrısı şöyle:

Buradan uluslararası hukuka ve hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.

İşgali devam ettiren devlet kabul görürken barış isteyen tarafın tanınmıyor olmasının makul sebebi yoktur. ABD’nin bu açıklamasından sonra barış zemini başka türlü canlı tutulamaz. Sözde iki devletli çözümü savunurken uygulamada İsrail’in bu çözümü yok sayması kabul edilemez. Henüz Filistin devletini tanımamış olan ülkelerin artık bu önemli adımı atmaları, bölgede aklıselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin sağlanabilmesi açısından şarttır.

Mesuliyet sahibi herkesin maddi ve manevi tüm imkanlarını kullanmasını istiyoruz. ABD’yi attığı bu son derece yanlış adımdan geri dönmeye davet ediyoruz. Kendini barış sürecinde diskalifiye eden ABD’nin yerine uluslararası toplumdan sorumluluk üstlenmelerini istiyoruz.

Abbas: Trump, sanki dünyada tek karar veren kendisiymiş gibi davranıyor

Toplantıda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmaması halinde barış ve istikrarın gelmeyeceğini söyledi:

Trump Kudüs’ü İsrail’e hediye olarak takdim ediyor. Sanki dünyada tek karar veren kendisiymiş gibi davranıyor. Ama bu kez ABD ile birlikte hareket edenler dahi yanında yer almadı. Bütün dünyada ülkeler doğudan batıya, Kanada, İngiltere ve Avustralya dahil kimse Trump’ın yanında yer almadı.

Kudüs’ün işgaline karşı çıkmak için birlikteyiz. ABD bütün insanlığın vicdanını zedeleyecek bir karar almıştır. İşgal altındaki Filistin’in devlet olarak tanınması için çaba harcamalıyız.

BM kararına göre hiçbir ülkenin büyükelçiğini Kudüs’e yerleştirmesi yasal değildir.ABD’nin tek taraflı aldığı bu kararın geçersiz olduğunu ifade ediyoruz. Bizler barış içinde çalışırken, bir anda bize yüzyılın tokatını vurdular. Yapılan uluslarrası hukukun ihlalidir.

Kudüs hem Müslümanların hem Hristiyanların yaşam mekanı olarak kalacaktır. ABD artık barış sürecinde arabulucu olma şansını yitirmiştir. ABD’nin artık arabulucu olmasına asla izin vermeyeceğiz. Sizlerin de bu kararımızı desteklemesini istiyoruz. Kudüs Filistin devletinin ebedi başkenti olarak kalacaktır.

Bizi tanıyan devlet sayısı İsrail’i tanıyan devlet sayısından daha fazla. Artık Oslo anlaşmasını ve o tarihten günümüze kadar imzalanan hiçbir anlaşmayı kabul etmiyoruz. İsrail’le de hiçbir konuda işbirliği yapmayıp ‘biz devlet değiliz, işgal altındaki toprağız, hizmetleri sizin sağlamanız gerek’ diyeceğiz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mısır'da kadın şarkıcıya 'ahlaksızlık' suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verildi
Sonraki Haber
Bir gökçe fidan: Erdal Eren