Ana SayfaDünyaKürdistan Bölgesi’nde hükümet protestoları: Altı kişi yaşamını yitirdi

Kürdistan Bölgesi’nde hükümet protestoları: Altı kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde üç gündür devam eden protestolarda altı kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Protestolar sürerken bazı kenlerde sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, KDP ve KYB ise ptotestolara ilişkin yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda ‘şiddetten uzak durulması’ çağrısı yaptı.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde memur maaşlarının ödenmesinin gecikmesi ve alınan kemer sıkma önlemlerine yönelik protestolar devam ediyor.

Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti protestolara ilişkin yaptığı açıklamada, “Yasal çerçevede hak talebi için medeni bir şekilde düzenlenen gösterilerin, demokrasiye uygun, ama vatandaşların mal ve mülküne zarar verme ve şiddet aracına dönüştürülmesi kabul edilemez” demişti.

Altı kişi yaşamını yitirdi

Önceki gün başta Süleymaniye olmak üzere birçok kentte sokaklara çıkan göstericilere yönelik saldırılarda şu ana kadar altı kişi yaşamını yitirdi.

Dün Süleymaniye’nin Ranya ilçesindeki protestolarda, eylemciler ilçede bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) merkez komitesinin bulunduğu yeri ateşe verdi, ardından da ilçedeki Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) bürosuna doğru yürüyüşe geçti.

Yerel kaynaklar, yürüyüşe geçen eylemcilere karı Asayiş Güçleri’nin silah kullandığını ve bunun sonucunda 5 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bölgeden yayın yapan Rojnews’in aktardığına göre ise Erbil’in Koye ilçesindeki protestolara Asayiş Güçleri’nin müdahalesi sonucu bir gösterici hayatını kaybettiği, en az 19 kişi de yaraladı.

İki ilçede sokağa çıkma yasağı

Öte yandan gösteriler sürerken ölüm haberlerinin geldiği Süleymaniye’nin bir ilçesi ile Geriyan’ında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesi ile Geriyan’ın Kifri ilçelerindeki yasakların ‘ikinci bir emre kadar’ ilan edildiği duyuruldu.

Barzani, KDP ve KYB’den açıklama

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, KDP ve KYB, ptotestolara ilişkin yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda ‘şiddetten uzak durulması’ çağrısı yaptı.

Barzani: Şiddet asla tasvip edilemez

“Taleplerinizi anlıyor ve duygularınızı paylaşıyorum. Taleplerin barışçıl bir şekilde belirtilmesi yasal ve demokratik bir haktır. Ancak şiddet asla tasvip edilemez. Halen istikrarsız ve şiddetin yaşandığı bir bölgede yaşadığımızı unutmamalıyız. Dün bile pêşmergelerimiz DAİŞ teröristlerinin bir saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Iraklı güçlerin Mahmur çevresindeki hareketliliğinden haberdarız ve bundan rahatsızlık duyuyoruz.”

KDP: Zor süreçleri aşmak ancak bütün tarafların çabaları ile olur

“Halkın yaşam koşullarının düzeltilmesi gerekir ve temiz niyetli yaklaşımları destekliyoruz. Hükümet bu önemli sorunu çözmelidir. Fakat aynı zamanda resmi kurumlara, siyasi parti binalarına ve genel yerlere saldırı yapılmasına karşıyız ve bu tür yaklaşımlar özden ve gerçeklikten uzaktır. Görülüyor ki karışıklık ve şiddet yaratmak isteyenlerin ilk amaçları parti binalarımızı hedef almaktır. Güvenlik güçleri kurumlarından görevlerini yerine getirmelerini ve Kürdistan’ı çirkinleştirecek olaylara yol vermemelerini talep ediyoruz.

“Halkı sağduyuya ve sorumluca davranmaya davet ediyoruz. Kürdistan ve demokrasi tecrübesini tehdit eden bu çirkince yaklaşımlara karşı sorumluca davranmasını talep ediyoruz. Halkın taleplerinin büyük bir bölümünü yerine getirmek ve bu zor süreçleri aşmak ancak bütün tarafların çabaları ile olur, bu şekilde de demokratik bir seçimin yapılması ve yeni bir hükümetin kurulması için zemin oluşur.”

KYB: Fitne olaylarından uzak durulmalı

“Gösterilerde demokratik ve medeni olmayan yaklaşımları reddediyoruz. Vatandaşların maaş ve daha iyi bir yaşam için yaptığı gösterileri meşru görürken, gösterilerde yaşanan taşkınlıkların ve şiddet yönteminin bu tür haklı gösterilere de zarar verdiğini belirtmek istiyoruz. Vatandaşlarımızdan bazı sorumsuz ve haklı taleplere fitne sokmak isteyen kişilerin oyununa gelmemelerini istiyoruz. Tüm Kürdistan halkından elde edilen kazanım ve değerlerini korumasını ve düşmanların planlarına zemin oluşturacak şiddet ve fitne olaylarından uzak durmalarını talep ediyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suudi Arabistan, Katar'la sınır kapısını kapattı
Sonraki Haber
31 Aralık'tan itibaren WhatsApp'ı kullanamayacak telefonlar hangileri?