Ana SayfaDünyaKuzey Suriye’de halklar sandık başındaydı: ‘Bu, yeni bir deneyim’

Kuzey Suriye’de halklar sandık başındaydı: ‘Bu, yeni bir deneyim’

HABER MERKEZİ – Kuzey Suriye’de yurttaşlar belde, ilçe ve konton meclis üyelerini seçerek yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gitti. Yüksek Seçim Komiserliği’nden yapılan açıklamaya göre saat 22.00 itibariyle sandıklar kapatıldı.

 

Kuzey Suriyeliler ‘komün eş başkanlığı’ seçimlerinin ardından şimdi de belde, ilçe ve kanton meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.

Yüksek Seçim Komiserliği, seçmenlerin yoğunluğundan dolayı oy kullanma süresini saat 20:00’den 22:00’a kadar uzattı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyon Sistemi seçimlerinin ikinci aşaması alınan bu karala saat 22:00’ye kadar uzatılan süre doldu.

Oyların seçimi için ise sandıklar belirtilen güvenli alanlara taşınmaya başladı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) bir heyet de seçimleri takip etmek için Rojava’daydı.

Seçimle ilgili konuşan Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Mensur Selum, “Seçimlerle demokratik projemiz hayata geçiyor” dedi.

Derik’te İbrahim Mesud okulunda oy kullanan Selum, “Bu seçimler tüm dünyaya mesajdır. Halka karşı tüm komploları geçtik. Bu seçimler halkın kendisini yönetmesi, özgür ve demokratik bir şekilde temsilcilerini seçmesi için yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimleri belirleyecek olan seçim devam ederken oy vermeye gidenler duygularını anlattı.

“Halklar kazanacak”

Kamişlolu olup aynı zamanda Rojava’daki halk komünlerinde çalışan Emine, Artı Gerçek’ten Gamze Kafar’a, “Duygularımı nasıl söyleyebilirim ki? Hayatımızda ilk defa kendimiz için oy kullanıyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bin yıllarca sesleri duyulmayan halkların sandıklara gelmesini istiyoruz. Bugün bu şansımız var. Umarım halklar kazanacak” dedi.

62 yaşındaki Abdülkerim Şerif de oy kullanmaya geldiği seçim merkezinde, “Çok iyi duygular hissediyorum. Bu seçimlerle birlikte başardık” sözleriyle duygularını ifade etti.

Kürtlerin hep haksızlığa uğradığını söyleyen bir seçmen ise neden sandık başına geldiğini, “Buralar bizim topraklarımız, bu coğrafyada bizler de yaşıyoruz” sözleriyle anlattı.

Oy verenlerden 65 yaşındaki Şeyhmus Kamişlo ise Reuters’a yaptığı açıklamada, “Herkes (oy vermeye) katılım sağlamalı; çünkü bu tüm bölgenin kaderi” dedi ve ekledi: “Bu yeni bir deneyim ve ona (sisteme) başarılar diliyoruz.”

Yusuf’tan Cenevre mesajı: ‘Çözümü olay yerinde yaratıyoruz’

Seçim sürerken Reuters’a konuşan Kuzey Suriye Federasyon Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf ise Cenevre’de Kürtlerin olmadığı ve sekizincisi düzenlenen Suriye görüşmelerine işaret ederek, Kürt öncülüğündeki yönetimin, onlarsız alınan kararlara bağlı olmayacaklarını söyledi.

Yusuf, “Görüşmelerde bulunmuyoruz. O yüzden çözümü olay yerinde yaratıyoruz” dedi ve ülkenin yüzde 30’u katılmadığı sürece ‘barış görüşmeleri’nde sonuca ulaşılamayacağını ifade etti.

Seçimin son aşaması 2018’in Ocak ayında

Yerel Yönetimler/Meclisler seçiminin ardından Kuzey Suriye’deki seçimlerin son aşamasına geçilecek.

Son aşamada ise Ocak 2018’de Kuzey Suriye Halk Kongresi seçimi yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'den CHP'nin paylaştığı belgeler için ilk açıklama: Bizim nezdimizde sahte
Sonraki Haber
'Man Adası belgeleri': Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na 1,5 milyonluk tazminat davası