Ana SayfaÇeviri‘Libya’daki mültecilere işkencede AB işbirlikçi’

‘Libya’daki mültecilere işkencede AB işbirlikçi’

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı yeni raporunda AB liderlerini Libya’da mültecileri kötü muameleye maruz bırakanlarla işbirliği içinde olmakla suçladı. AB liderlerinin uluslararası mahkemeye çıkması için yeterli kanıta sahip olduklarını aktaran Af Örgütü yetkilisi Dalhuisen, “Bizi, mahkeme salonunda göreceksiniz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve İtalya tarafından Libya sahil görevlilerine bot, eğitim ve fon verilmesinin ardından Temmuz-Kasım ayları arasında İtalya’ya gelen mülteci sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 azalma gerçekleşti. Ayrıca bu dönemde denizde yaşanan ölümlerde de azalma yaşandı.

Ancak AB’nin oluşturduğu bu yeni sistem, Uluslararası Af Örgüt’ünün yayınladığı yeni rapora göre daha farklı sorunlara yol açıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gelen mültecileri ve göçmenleri engellemek için AB’nin kurduğu sistemin; milis ve insan kaçakçılarına para kazandırdığı yazıldı.

AB’nin finanse ettiği Libya kıyı denetimi ve gözaltı merkezlerini yöneten yetkililerin binlerce mülteciyi sömürdüğünden ve bu mültecilerin işkenceye maruz bırakıldığından haberdar olduğunu öne süren Af Örgütü, AB’nin işbirlikçi olduğunu savundu.

Af Örgütü: Kamplarda para için işkence yapılıyor

Örgüt, sahil görevlileri ve mülteci ile sığınmacıların teslim edildiği kişilerin çoğu zaman çete ve milisler ile işbirliği içinde olduğunu öne sürdü.

Raporda, botların üzerindeki bazı işaretler aracılığıyla kıyıdaki görevliler ve insan kaçakçıları arasında iletişim kurulduğundan, dolayısıyla bazı botlara Libya sularında müdahale edilmediğinden bahsedildi.

Ayrıca geçişi engellenen botlarda bulunanların ise Libya Yasa dışı Göç ile Mücadele tarafından kamplara gönderildiği, bu kamplarda para için işkenceye maruz bırakıldığı belirtildi.

Örgütün raporunda ayrıca yaklaşık 3 ay boyunca gözaltında kalan Gambialı bir kişinin şu sözlerine yer verildi:

Bırakılmam için para istediler. O yüzden plastik hortumla dövdüler. Döverken de para göndersinler diye aileyi arıyorlar.

“Yeterli kanıta sahibiz, bizi mahkeme salonunda göreceksiniz”

Göçmen, mülteci ve sığınmacılarla yapılan görüşmeler ve Libya yetkilileriyle iletişime geçilmesinin ardından Af Örgütü, AB üyesi devlet liderlerinin insan haklarına yönelik sorumlulukları ihlalden ötürü uluslararası mahkemeye çıkmaları için yeterli kanıta sahip olduklarını aktardı.

Örgütün Avrupa direktörü John Dalhuisen, “Bizi, mahkeme salonunda göreceksiniz” dedi.

Dalhuisen, şöyle konuştu:

Libya’da hapsolmuş olan yüz binlerce sığınmacı ve mülteci, çoğu zaman maddi kazanç için beraber çalışan Libya otoriteleri, milisler, silahlı gruplar ve insan kaçakçılarının insafına kalmış durumda. On binlerce kişi, süresiz bir şekilde fazlasıyla kalabalık gözaltı merkezlerinde tutuluyor ve sistematik olarak eziyet görüyor.

Son olarak Dalhuisen, Avrupa ülkelerinin hükümetlerinin sadece bu durumu bilmekle kalmadığını, aynı zamanda Libya’dan gelenleri engellemek için Libyalı yetkililere etkin bir şekilde destek sağladığını belirterek, “Onlar, bu suçların işbirlikçileri” dedi.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sur'daki yıkım için Meclis Araştırması talebi
Sonraki Haber
🎶 | Moby'nin yeni albümü yolda, ilk parçası yayında