Ana SayfaGüncelMeclis Maraş’a ‘katliam’ demeyi kaba buldu, önergeyi iade etti

Meclis Maraş’a ‘katliam’ demeyi kaba buldu, önergeyi iade etti

HABER MERKEZİ – Meclis Başkanlığı, Alevilere dönük geçmişte yaşananların araştırılması ve bir daha benzeri katliamların yaşanmaması amacıyla verilen önergedeki “katliam” ifadesini “kaba ve yaralayıcı söz” olarak değerlendirdi, önergeyi iade etti.

Bugün, 19 Aralık 1978 Maraş Katliamı’nın 39’uncu yıl dönümü.

1978’de katliamda; resmi verilere göre bir hafta içerisinde 111 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi.

MA’dan Hayri Demir’in haberine göre bu katliamın yıl dönümüne kısa bir zaman kala da Meclis bünyesinde araştırma komisyonu kurulması talebiyle önerge verildi.

Ancak HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un ilk imzasıyla verilen önerge, içerisinde geçen “katliam” ifadesi gerekçe gösterilerek iade edildi.

‘Katliam’ geçen her cümle iade nedeni

Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından önergenin iade nedeni ise şöyle gerekçelendirildi:

İlgi önergenizin takdim kısmının birinci ve ikinci cümleleri; gerekçe kısmındaki ilk paragrafın ikinci cümlesi, ikinci paragrafın ilk cümlesi, üçüncü paragrafın dördüncü cümlesi TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesi kapsamında görüldüğünde ilgi önergeniz ekte iade edilmiştir.

Kahraman’ın iade nedeni olarak gösterdiği bu gerekçeye dayandırılan önergenin ilgili cümlelerinde, “Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Aleviler, Cumhuriyet tarihi boyunca katliam ve baskılarla karşı karşıya kaldı. Sivas ve Maraş, Çorum, Gazi ve Malatya katliamları, Türkiye tarihinin utanç verici katliamları olmaya devam etmektedir” sözleri kaydedilmişti.

İçtüzüğün 67. maddesi

TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesinde “Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir” deniliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Taştekin, Esad'ın 'ABD ile çalışan Kürt gruplar haindir' sözlerini değerlendirdi
Sonraki Haber
Nuriye Gülmen: Umut yaşayacak