Ana SayfaDünyaMilyonlarca emekli risk altında: Arjantin’de protesto edilen yasa tasarısı Kongre’de kabul edildi

Milyonlarca emekli risk altında: Arjantin’de protesto edilen yasa tasarısı Kongre’de kabul edildi

HABER MERKEZİ – Arjantin Kongresi’nde emeklilik yaşını yükselten ve emeklilik maaşlarında zammı yüzde 50’nin üzerinde düşüren yasa tasarısı kabul edilirken, dün düzenlenen gösteride yüz binlerce kişi sokağa çıktı. Başkent Buenos Aires olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan göstericiler, “Bu tasarı milyonlarca emekliyi risk altında bırakıyor” diyerek değişikliğe tepki gösterdi. Gösterilerde polis müdahalesi sonucu en az 50 kişi yaralandı, 47’den fazla kişi gözaltına alındı.

Arjantin Kongresi’nde 16 saati aşkın süren görüşmelerin ardından tartışmalı emeklilik yasa tasarısı 128’e karşı 116 oy ile kabul edildi.

Latin Amerika ülkesi Arjantin’in sağcı ve neoliberal Mauricio Macri hükümetinin gündeme getirdiği emeklilik yasasındaki değişikliklerin arasında emekli maaşlarına yapılan yüzde 12 zammın yüzde 5.7’e düşürülmesi ve özel sektörde çalışan erkek işçilerin emeklilik yaşının 65’ten 70’e çıkarılması yer alıyor.

Emeklilik hakkı kazananları “ayrıcalıklı bir sınıf” olarak niteleyen hükümet, yapılan değişiklikle beraber yılda 8.6 milyon dolar kazanmayı amaçlıyor.

Arjantin’de yüz binlerce kişi sokağa çıktı

Kongre’de bu gelişmeler yaşanırken, Arjantin’de sendikalar Pazartesi günü genel grev ilan etti, yüz binlerce kişi onlarca kentte sokağa çıktı.

Ülkenin başkenti Buenos Aires’te sokağa çıkan vatandaşlar “baskıcı”, “mantıksız” ve “ahlaksız” olarak niteledikleri 17 milyon kişiyi etkileyecek bu yasaya karşı sokakları doldurdu.

Telesur’un aktardığına göre 34 yaşındaki bir öğretmen olan Laura Rivas, “Bu tasarı milyonlarca emekliyi risk altında bırakıyor. Bütün emeklilik sistemi değiştiriliyor” diyerek, tasarıya karşı çıktığını belirtti.

Rivas tepkisini “Emekli olmadan önce daha çok çalışmamız gerekecek ve emeklilik ödemeleri de asgari düzeyde olacak” sözleriyle sürdürdü.

Eylemciler hükümetin “bütçeyi dengelemek” için yoksulları hedef aldığını kaydederken, polis göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Göstericiler ise polise sapanla taş atarak karşılık verdi.

Öte yandan Arjantin Basın Sendikası, Twitter’dan yaptığı açıklamada baskıdan ötürü etkilenen gazetecilerle dayanışma halinde olduğunu belirtti.

Yerel medyanın aktardığına göre polis müdahalesi sonucu en az 50 kişi yaralanırken, 47’den fazla kişi gözaltına alındı.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul ve İzmir'de ev baskınları: Onlarca gözaltı
Sonraki Haber
ABD'den vize açıklaması: En erken tarih Ocak 2019