Ana SayfaDünyaMültecilerin kıyafetlerini kilisenin tavanına astı: ‘Bu giysiler unutulmuş olanı ortaya çıkartıyor’

Mültecilerin kıyafetlerini kilisenin tavanına astı: ‘Bu giysiler unutulmuş olanı ortaya çıkartıyor’

HABER MERKEZİ – Britanyalı sanatçı Arabella Dorman, Yunanistan’ın Labos adasındaki mültecilerin kıyafetlerini tavana asarak yaptığı çalışmada, çatışmadan kaçmaya maruz bırakılan yüz binlerce kişinin durumunu yeniden gündeme getirmeye çalışıyor.

Bir kolu dolanmış, üzerinde “Benim İlk Noelim” yazılı bebek pijaması üstü, sahibi düşermişçesine baş aşağı asılmış kot pantolonu ve ayakkabılar, çoraplar, eldivenler, şapkalar…

Bu giysiler, Yunan adası Lesbos’ta zeytinlikler ve sahilden toplanmış 700 mülteci kıyafetinden sadece birkaçı.

Britanyalı savaş sanatçısı Arabella Dorman, bu giysileri Londra’daki St. James Kilisesi’nde tavanda asılı şekilde sarkıtarak, çatışma ve yoksulluktan kaçmaya maruz bırakılan yüz binlerce kişinin yaşadığı belirsizlik durumunu etkili bir anlatımla gözler önüne seriyor.

“Suspended”(Askıda duran) isimli bu çalışmanın yaratıcısı Dorman, Lesbos’ta ilk olarak 2015 yılında bulunmuş. Daha önceleri ise Irak ve Afganistan’da çatışma hattına gitmiş.

‘Unutulanı ortaya çıkartıyor’

Guardian’a konuşan Sanatçı Dorman, onu bu çalışmayı yapmaya iten nedeni şu sözlerle anlatıyor:

Mültecilerin elden çıkardığı binlerce giysi vardı. Giyenlerin saklı varlığını çağrıştıran içi boş giysi konsepti karşısında etkilenmiştim. Bu giysiler şu an için unutulmuş olanı ortaya çıkartıyor.

Mültecilerin yaşadığı sorunları yeniden gündeme getirmeye ve mültecilere destek sağlayan Starfish Foundation için fon yaratmaya çalışan Dorman, dünyanın mültecilerin hayatlarına yönelik bakış açısına ise şöyle değiniyor:

Artık gazetelerin manşetinde yer etmeyen, ancak gittikçe derinleşen ve kötüleşen bir kriz var. İnsanlar, kafalarını başka tarafa çevirip unutmayı daha kolay buluyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkez Bankası faizi artırdı
Sonraki Haber
Gezi direnişinde yaralanmıştı: Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunan Aydoğan gözaltına alındı