Ana SayfaGüncel‘Nazizm dönemindeki gibi normlar ortadan kalktı, çok açık bir faşizm dönemindeyiz’

‘Nazizm dönemindeki gibi normlar ortadan kalktı, çok açık bir faşizm dönemindeyiz’

HABER MERKEZİ – TİHV Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, normlar devletinden tedbirler devletine geçildiğini belirterek Nazizm dönemini hatırlattı ve içinde olduğumuz süreci “açık faşizm dönemi” olarak niteledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, son dönemde tartışılan can alıcı konulardan biri olan ‘faşizm’e dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Fırat Haber Ajansı’ndan Zeynep Kuray’a konuşan Prof. Korur-Fincancı, Türkiye’nin normlar devletinden tedbirler devletine geçiş yaptığını söyleyerek Nazizm dönemine dikkat çekti.

TİHV Başkanı, “Ben bu dönemi çok açık bir faşizm olarak görüyorum” dedi.

Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın konuya dair değerlendirmesi şöyle:

1970 ortalarından beri farklı alanlarda farklı baskılar oldu zaman zaman. Devletin faili olduğu faili meçhul ölümlerin yaşandığı dönem gibi. Çok ağır işkencelerde ölümler; gözaltında kaybetmeler gibi. Maraş, Çorum katliamları, bunlar bizim doğrudan tanık olduğumuz dönemlerdi ama hep farklı mekanizmaları devreye sokabildiğimiz bir ülkeydi Türkiye. Hangi mekanizmalar diye sorarsanız, mesela yargı mekanizmaları. Bu, normlar devletiydi. Bu önemliydi; çünkü arada bize hareket etme ve haklarımızı arama olanağı sağlıyordu.

Haklarımızı arama olanağımızı sınırlandıran, tümüyle tedbirlere dayalı bir devlet mekanizmasıyla karşı karşıyayız. O yüzden baskı bu dönemde geçmişten çok daha ağır. Bugünkü sistemde, Nazizm dönemindeki normlar devletinden tedbirler devletine geçiş sürecinin benzerini yaşıyoruz maalesef. Hayatımızın her alanındaki normlar ortadan kalktı, ortak moral değerlerimiz bile kalmadı artık. Gündelik hayatımızdaki normlardan devlet mekanizması içindeki yargı normlarına kadar hepsi ortadan kalktı. Ben bu dönemi çok açık bir faşizm olarak görüyorum.

Prof. Korur-Fincancı, “Faşizmden çıkılacağı konusunda umutlu musunuz?” sorusunu ise şöyle cevapladı:

Dünya her zaman bunlardan çıkmıştır. Nasıl ki insan hakları mücadelesi yürütenlerin bu dönemde dayanışma duygularını, direnme pratiklerini geliştirmesi ve yeni biçimlere evriltmesi gerekiyor, bence bu dönemde bütün toplumun da dayanışmayı güçlendirmesi gerekiyor. Basın özgürlüğünün yerle yeksan edilmesine ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına rağmen başka mekanizmalar devreye girdi; aynı şekilde biz de bu süreci dayanışmayla aşacağız.


Arkeolog Neil Faulkner yanıtladı: Faşizm geri mi dönüyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnsan boyutlarında penguen türüne ait fosil bulundu
Sonraki Haber
ÖHP’li avukatlar Gürkan İstekli ve Hakim Peker gözaltına alındı