Ana SayfaGüncelOHAL Komisyonu bu gidişle 26 yılda çalışmalarını sonlandıracak: Amaç oyalamak ve AİHM’den kaçmak mı?

OHAL Komisyonu bu gidişle 26 yılda çalışmalarını sonlandıracak: Amaç oyalamak ve AİHM’den kaçmak mı?

HABER MERKEZİ – Sene sonu gelmesine rağmen hala işlemeyen OHAL Komisyonu’na dair Başbakan Yıldırım’a bazı sorular yönelten HDP Milletvekili Toğrul, bu gidişle Komisyon’un yaklaşık 26 yılda çalışmalarını sonlandıracağına dikkat çekerek, “OHAL komisyonu neden işlemiyor?” diye sordu. HDP’li vekil, Komisyon’un maksadının “kamuoyunu oyalamak, uluslararası anlaşma hükümlerini baypas etmek ve AİHM’den gelecek davalar ve tazminatlardan kurtulmak” olduğunu savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu’na dair Başbakan Binali Yıldırım’dan bazı sorulara yanıt vermesini istedi.

Partinin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Aralık ayının ortasına gelindiğini, OHAL işlemlerini inceleme komisyonunun ilk kararlarının beklendiğini ancak yapılan açıklamalardan komisyon kararlarının ne zaman çıkacağının bilinmediğinin anlaşıldığını kaydetti.

HDP’li vekil, hâlâ bir neticenin çıkmamasının, “OHAL Komisyonu’nun gasp edilen hakların iadesine bir bariyer daha oluşturmak amacıyla kurulduğu, OHAL uygulamalarına dava açılmasına engel olarak konulduğu endişelerini gündeme getirdiğini” belirtti.

“Komisyon yaklaşık 26 yılda çalışmaları sonlandıracak”

Toğrul ayrıca OHAL Komisyonu’nun her bir başvuru için yarım saat ayıracağı ve günde 8 saat çalıştığı varsayımından yola çıkarak da, Komisyon’un yaklaşık 26 yılda çalışmaları sonlandıracağına dikkat çekti.

“Geç gelen hukukun hiçbir anlam taşımayacağı açıkça görülmektedir” diyen HDP’li Toğrul, komisyonda yer alacağı belirtilen 6 kişinin AKP hükümetinin etkisi altında kararlar vereceğini ve objektif bir değerlendirmede bulunamayacağını savunarak, Komisyon’un maksadını şöyle özetledi:

  • Haksızlıklara, yoğun hak ihlâllerine ve mağduriyetlere infiâl gösteren kamuoyunu oyalamak
  • Anayasanın 90. maddesiyle Türkiye’nin imza atıp uymak zorunda olduğu, Anayasanın, kanunların ve iç hukukun üstünde olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası anlaşma hükümlerini baypas etmek
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kriterlerine göre açılacak davalardan ve tazminatlarından kurtulmak.

HDP’li vekil devamla da Başbakan Yıldırım’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • OHAL komisyonu neden işlemiyor?
  • 22.05.2017’de kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, 09.10.2017 tarihine kadar kaç dosyayı incelemiştir. Bunlardan kaçını sonuçlandırmıştır?
  • Bir dosyaya ortalama ayrılan süre ne kadardır? Bu dosyaların ne kadar zamanda bitirilmesi düşünülmektedir?
  • Haklarında işlem yapılan ve KHK’ler ile ihraç edilenler başta olmak üzere 150 binden fazla kişinin tek muhatabı olarak OHAL inceleme komisyonu gösterilmiştir.  Fakat komisyonun kurulmasının üzerinden 11 ay geçmesine rağmen OHAL inceleme komisyonunun tek bir karar açıklamamasının nedeni nedir?
  • Hak arama sürecinin hızlandırılması için OHAL komisyonunu etkin bir mekanizmaya dönüştürmek gibi bir girişimiz olacak mı?  Adalet nasıl tesis edilecektir?
  • AİHM başvuruları Türkiye’deki ‘hukuk’ sürecinin tamamlanmasını bekleme gerekçesi ile geri çevriliyor, OHAL komisyonu şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapmamaktadır. İhraç edilen yurttaşların hak arama taleplerine engel olunduğunu düşünmekte misiniz?  ‘Niye İhraç Edildim?’ sorusuna hangi kurumdan yanıt alacaklar?
  • “Darbe girişimi” ile hiçbir bilgi ve ilgisi olmadığı halde ihraç edilen vatandaşların aileleri ve yakınlarıyla birlikte maruz kaldıkları haksızlıklar telâfi edilecek midir? OHAL Komisyonu, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerin gasp edilen hakları için çözüm olabilecek mi?
  • OHAL komisyonunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kriterlerine göre açılacak davalardan ve tazminatlarından kurtulmak için mi kuruldu?
  • Komisyonda yer alacağı belirtilen 6 kişinin AKP hükümetinin etkisi altında kararlar vereceğini ve objektif bir değerlendirmede bulunamayacağı da aşikârdır. Komisyon üyelerinin objektif karar alabileceklerini düşünmekte misiniz?
  • OHAL Komisyonu üyeleri kim tarafından belirlenmiştir ve hangi kriterlere göre seçilmiştir?

Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Harvey'den Holloway'e yazar ve düşünürler tartışıyor: Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak
Sonraki Haber
'Biz cumhur ittifakını benimsedik' diyen Bahçeli'den Dilmen'e: Yalaka