Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmek suç, Kürtçe mektuplaşmak yasak

OHAL’de cezaevleri: Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmek suç, Kürtçe mektuplaşmak yasak

HABER MERKEZİ – Ordu Cezaevi’nde kalan 26 tutukluya, “Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri” gerekçesiyle açık görüş ve iletişim cezaları verildi.

Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Şafi Kayhan, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini gönderdiği mektupla kamuoyuyla paylaştı.

‘Kaldıkları cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerinin ve keyfi uygulamaların her geçen gün artarak sürdüğünü’ aktaran Kayhan, mektubunda ‘Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri için iletişim ve açık görüş cezası aldıklarını’ da aktardı.

Kayhan bu kapsamda 6 kişiye açık görüş cezası, 20 kişiye de 3 ay geçerli olmak üzere iletişim cezası verildiğini bildirdi.

MA’nın haberine göre cezaevinde karşılaştıkları diğer hak ihlallerini de sıralayan Kayhan, mektubunda olan biteni şöyle anlattı:

Arkadaşlarımıza Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için soruşturma açıldı ve bu arkadaşlarımızın bir kaçına 1 ay açık görüş, diğerlerine ise 3 ay boyunca iletişim araçlarından yoksun bırakma cezası verildi. Buna itiraz ettik ve itirazımız İnfaz Hakimliği’nce haklı bulundu. Ama bu karara savcının itiraz etmesiyle beraber 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti ve sonuç olarak disiplin cezası olduğu gibi onaylandı.

Bunu Kürtçe anadilimize olan tahammülsüzlük olarak görüyoruz. Çünkü hiçbir şekilde Kürtçe mektup, faks veya herhangi bir yazıyı ne göndermemize izin veriliyor ne de almamıza izin veriliyor. Legal bir parti olan DBP’nin bana gönderdiği kartı, Kürtçe olduğu için zarfın içinden alıp, boş zarfı verdiler bana. Buna gerekçe olarak ise Kürtçe bilen memurların olmadığı söyleniyor.

Hafta sonu olduğu gerekçesiyle dilekçelerimiz alınmıyor. Önceden verilen 1 aylık disiplin cezası şimdi 3 ay veriliyor. Daha cezalarımız onanmadığı halde yazdığımız sevk dilekçelerimiz geri getiriliyor. Gönderdiğimiz çok sayıda dilekçe ve mektubun akıbetini öğrenemiyoruz. İtirazlarımızı ilgili mercilere ilettik ancak olumlu bir dönüş olmadı. Ailelerimizin gönderdiği kitaplar verilmiyor” diyen Kayhan, maruz kaldıkları bu hukuksuzlukla dair kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Tutuklu gazetecilere karşı Türk subaylar': Erdoğan'dan Almanya'ya 'takas' önerisi
Sonraki Haber
Gürcistan'da esrar kullanmak artık suç değil