Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: Yazarlar yasağa karşı kitaplarını mektuplara yazarak tutuklulara ulaştıracak

OHAL’de cezaevleri: Yazarlar yasağa karşı kitaplarını mektuplara yazarak tutuklulara ulaştıracak

HABER MERKEZİ – Dışarıda Deli Dalgalar İnsiyatifi’nin başlattığı “OHAL’de Mektup” kampanyası, yazarların katılımı ile sürüyor. Devam niteliğindeki  “Hapishanelerdeki Kitap Yasağına Karşı Yazarlar Kitaplarını Mektuplara Yazıyorlar” kampanyası ile yazarlar eserlerini mektuplara yazarak tutuklulara ulaştıracak.

Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi, 19 Kasım’da cezaevlerindeki kitap yasağına karşı “OHAL’DE Mektu” kampanyası başlatmış ve “yasak” adı altında cezaevlerine alınmayan kitapları kaleme aldıkları mektuplarla tutuklulara ulaştırmışlardı.

Cezaevlerine gönderilen bu mektuplara cevaplar geldi. İnisiyatif de bu kampanyanın devamı niteliğinde “Hapishanelerdeki Kitap Yasağına Karşı Yazarlar Kitaplarını Mektuplara Yazıyorlar” kampanyası başlattı.

Evrensel’de yer alan habere göre kampanya kapsamında yazarlar öykülerini, şiirlerini mektuplara dökerek cezaevindeki tutuklulara mektup biçiminde ulaştıracak.

Yazarlar mektupları postalamadan önce fotoğraflarını 22 Aralık Cuma günü saat 21.00 itibariyle #OhaldeMektuphashtagi ile sosyal medyada paylaşıp konuya dikkat çekecekler.

Kampanyaya katılmak isteyenler, kitap yasağı olan hapishane adresleri ve kişi adlarını [email protected] adresinden talep ederek alabilecek.

‘Orta Çağ uygulaması’

Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifinden yazar ve editör Sibel Öz, cezaevlerinde uygulanan kitap yasağını ‘Orta Çağ’ uygulamasına benzeterek şunları söyledi:

OHAL bahane edilerek kitapların yasaklanmasının sadece hapishanelerdeki insanları değil, yazarları da ilgilendiren bir durum olduğunu düşündük. Sonuçta, bu durum biz yazarlar açısından da korkunç bir olay. Orta Çağ döneminde olduğu gibi kitaplar yasaklanırken, ne kadar özgürce yazdığımızı iddia edebiliriz? ‘Okur’ sadece Taksim’de, Kadıköy’de midir? Okur her yerdedir. Ve biz hepsine dair yazıyoruz. Aslında bu durum yayınevlerini de ilgilendirir. Onların da, ‘Benim kitabım yasal; hangi gerekçeyle bu insanlara vermiyorsun?’ deme hakları ve görevleri vardır. Yazarlar olarak soruyoruz; ‘Neden bizim kitaplarımızı vermiyorsunuz, yasaklıyorsunuz?

‘Kitaba anlam katan tüm edebiyat gönüllülerine çağrı’

İnisiyatif, “Eleştirmeni, editörü, yazarı, okuruyla kitabı inşa eden ve kitaba anlam katan tüm edebiyat gönüllülerini ve yayınevlerini kitaba sahip çıkmaya, kampanyaya katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’de 23 Aralık saat 14.00’de İHD İzmir şubesinde ve İstanbul’da 24 Aralık saat 13.00’de Civar Kafe’de mektuplar yazılacak, hapishanedekilere yılbaşı sürprizleri hazırlanacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’deki dava banka için 'risk': Moody's, Halkbank'ın kredi notunu düşürdü
Sonraki Haber
🎬 | Van Gogh’un hayatını kendi tablolarıyla anlatan film 29 Aralık'ta vizyonda