Ana SayfaManşetOlası bir insan kaynaklı kriz ya da yıkıma ne kadar hazırız?

Olası bir insan kaynaklı kriz ya da yıkıma ne kadar hazırız?

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, “İnsan Kaynaklı Yıkım/Afetlerde Hak İhlallerinin Önlenmesi” için hazırladığı ‘kriz rehberi’ni yayınladı.

Olası bir insan kaynaklı kriz ya da yıkıma ne kadar hazırız?

Sivil bir inisiyatif olan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “İnsan Kaynaklı Yıkım/Afetlerde Hak İhlallerinin Önlenmesi İçin Kriz Rehberi” başlığı ile yayınlanan rehberinde konuya açıklık getiriliyor.

İnsan kaynaklı afet/yıkım

Türkiye’de son dönemde karşılaşılan insan kaynaklı afetler esnasında ve sonrasında yaşanan hak ihlalleri ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla kolektif bir çalışmayla hazırlanan rehberde, ‘insan kaynaklı afet/yıkım’ şöyle tarif ediliyor:

İnsan kaynaklı afetler tanım olarak nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar, taşımacılık kazaları, endüstriyel kazalar, aşırı kalabalıktan meydana gelen kazalar, toplu insan göçleri ve zorla yerinden edilmeler şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak rehber son dönemde yaşadığımız canlı bomba vakalarını ve kitleleri hedef alan saldırıları da bu kapsamda değerlendirmektedir.

Açıklamada, ‘afet’ kavramının doğal olanı çağrıştırması ve kitleleri hedef alan yıkımların biçim değiştirmesi dolayısıyla ‘insan kaynaklı afet’ yerine eylemlerin yarattığı sonuca işaret eden ‘insan kaynaklı yıkım’ kalıbının tercih edildiği belirtiliyor.

Söz konusu rehberde tanımların yanı sıra kriz ve afet zamanlarında insani yardım standartları, kriz yönetim organizasyonu anlatılıyor.

Rehberde insan kaynaklı afetler sonrası müdahale örnekleri ve deneyimler Türkiye ve dünyadaki bazı deprem ve katliam örnekleri üzerinden aktarılıyor.

Rehbere BURADAN bakabilirsiniz. “Kriz Rehberi”nin kısa tanıtımını ise aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Reina katliamı davası sanığı: Suriye'de Abdulhamit Han Türkmen Tugayı'na misafir olarak gittim
Sonraki Haber
Nobel ödüllü yazar Marquez'in arşivi ücretsiz olarak erişime açıldı