Ana SayfaGüncelReina katliamı davası sanığı: Suriye’de Abdulhamit Han Türkmen Tugayı’na misafir olarak gittim

Reina katliamı davası sanığı: Suriye’de Abdulhamit Han Türkmen Tugayı’na misafir olarak gittim

HABER MERKEZİ – 1 Ocak 2017 tarihinde gece kulübü Reina’ya yönelik düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açılan davanın sanıklarından Abuliezi Abuduhamiti, Suriye’de Ahrar’uş Şam’a bağlı Sultan Abdulhamit Han Türkmen Tugayı’na ‘misafir olarak gittiğini’ söyledi.

İstanbul Ortaköy’de 2017’nin ilk saatlerinde IŞİD saldırısının hedefi olan ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği ünlü eğlence merkezi Reina’daki katliama ilişkin davanın görülmesine dün başlanmıştı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü celsesine aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulgadir Masharipov’un da bulunduğu 48 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada saldırının sanıklarından Abuliezi Abuduhamiti savunma yaptı.

Mahkeme başkanının “Suriye’de bulundun mu? Silahlı eğitim aldın mı?” sorularına Abuduhamiti, şu yanıtı verdi:

Suriye’de 15 gün kaldım. Orada Ahrar’uş Şam’a bağlı Sultan Abdulhamit Han Türkmen Tugayı’na misafir olarak gittim. Orada Uygur bir arkadaşım vardı. Bana Çin’de Uygurlara uygulanan eziyeti hatırlatarak, ‘Onlarla mücadele etmen için silahlı eğitim alman gerekir. Ancak misafir olduğum için silahlı eğitim almadım. Suriye’ye Reyhanlı üzerinden gitmiştim. Sınırdan da pasaportumla geçmiştim.

Abuduhamiti, herhangi bir örgüte üye olmadığını da öne sürdü.

Sanık Abuliezi Abuduhamiti, Konya’dan otobüsle gönderilen paket içindeki ‘Sig Sauer’ marka silahı teslim alan sanık Omer Asım ile birlikte yakalanmıştı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdülgadir Masharipov’un da bulunduğu çoğunluğu yabancı uyruklu 51’i tutuklu 57 sanık bulunuyor.

İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren Masharipov hakkında, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Masharipov hakkında ayrıca, “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 7.5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede Reina saldırısı talimatının üst düzey IŞİD mensubu, Rusya vatandaşı ‘Ebu Cihad’ kod isimli İslam Atabıev tarafından Masharipov’a verildiğinin tespit edildiği kaydediliyor.

Ne olmuştu?

İstanbul Ortaköy’de bulunan ünlü gece kulübü Reina’ya yeni yılın ilk saatlerinde 39 kişinin yaşamını yitirdiği bir saldırı düzenlenmişti.

Saldırganın Özbek asıllı Abdulgadir Masharipov olduğu belirlenmişti.

Saldırgan Masharipov İstanbul’da yakalanarak gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı.

Ortaköy katliamını IŞİD üstlenmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sarımsak kokusu nasıl giderilir, en çok hangi yiyecekler işe yarar?
Sonraki Haber
Olası bir insan kaynaklı kriz ya da yıkıma ne kadar hazırız?