Ana SayfaEkolojiSağlık Bakanlığı liste hazırladı, bazı ilaçlar marketlerden ‘reçetesiz’ alınabilecek

Sağlık Bakanlığı liste hazırladı, bazı ilaçlar marketlerden ‘reçetesiz’ alınabilecek

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı’nın, 2018’in ilk aylarından itibaren yaklaşık 250 ilacın reçetesiz satılabilmesi için liste hazırladığı bildirildi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ise “Türkiye’de bu işin sonu bilinçsiz ilaç kullanımı ve ölüm demek” uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), OTC yani reçetesiz satılabilecek ilaç listesi hazırladı.

Kurumun 2018 Şubat ayı gibi OTC uygulamasını başlatacağı tahmin edilirken, ilaçların marketlerde satışa sunulabileceği belirtiliyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ise reçetesiz ilaç kullanımının tehlikelerine karşı uyarıyor.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre 60 etken maddesi olan yaklaşık 250 reçeteli ilacın reçetesiz ilaç statüsüne çevrilmek istendiğini belirten Sarıalioğlu, tehlikenin boyutlarına şöyle dikkat çekiyor:

Listede sindirim, cilt, iskelet, solunum ve sinir sistemi üzerine etkili ilaçlar var. Dünyada örnekleri daha önce oldu. Önce ilaçların bir kısmı reçetesiz ilaç diye ayrıldı, sonra sosyal güvenlik kurumları güvencesinden bu ilaçlar çıkarıldı, ardından ilaç firmaları reklamı serbest yapabildi ve fiyatlarını serbestleştirdi. Ardından da bu ilaçlar eczane dışında marketlerde satışa sunuldu. Böyle olunca vatandaş gidip raftan ilacını alabiliyor, o ilacı nasıl kullanacağını, hangi gıda ile almaması gerektiğini de bilmiyor. Mesela bir demir ilacı süt ve süt ürünü ile alınırsa hiçbir faydası olmaz. Vatandaşın bu kadar basit bir bilgiyi bile öğrenme şansı ortadan kalkar. Nasıl kullanacağı ve dozunu bilmediği için çok ciddi sıkıntılarla karşılaşma ihtimali var.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, “Bu işin sonu bilinçsiz ilaç kullanımı ve ölüm demek. Büyük bir vebalin altına imza atılıyor. Geri adım atılmalı” diyor.




Önceki Haber
Spinoza 'örgüt üyesi' sayılmıştı, Balzac ve Jack London da 'sakıncalı' bulundu
Sonraki Haber
'Çocuklar ölmesin' dediği için: Ayşe öğretmen 10 gün içinde iki aylık bebeği ile hapse girecek