Ana SayfaBilim ve TeknolojiSarımsak kokusu nasıl giderilir, en çok hangi yiyecekler işe yarar?

Sarımsak kokusu nasıl giderilir, en çok hangi yiyecekler işe yarar?

HABER MERKEZİ – Birçok yemeğe hoş tat katsa da sarımsağın kokusu uzun süre vücutta atılmaz, dişlerinizi ne kadar fırçalasanız da koku gitmez. Peki, sarımsak kokusu nasıl giderilir? En çok hangi yiyecekler kokuyu gidermeye işe yarar?

Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir. Bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar.

Kokusu dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalasanız da gitmez; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.

BBC Future’dan Veronique Greenwood’un haberine göre birkaç yıl önce Ohio Devlet Üniversitesi’nden Sheryl Barringer sarımsakla yenen bazı yiyeceklerin kokuyu ortadan kaldırması konusunu araştırdı.

Marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği biliniyordu. Barringer öğrencileriyle bunun neden ve nasıl olduğunu inceledi.

En çok işe yarayan yiyecekler: Marul, nane ve elma

BBC Türkçe’nin aktardığı Greenwood’un haberine göre en çok işe yarayan yiyeceklerin marul, nane ve elma olduğu görüldü.

Ancak bunlar piştiğinde aynı etkiyi göstermiyor. Bu da yiyeceklerdeki bazı enzimlerin pişme esnasında parçalandığı ve işe yaramadığı anlamına geliyor.

Araştırmayı yapan Barringer’e göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından zengin. Nanenin içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor.

Elmada da benzer maddeler var ancak düşük seviyede. Maruldaki fenolik bileşikler ise yeşil çaydakinden de az.

Haberde Barringer’ın, “İşte burada ne olup bittiğini tam anlamıyoruz” sözleri aktarılıyor.

Tek başına saf enzimlerin sülfür bileşiklerini etkisiz kılmada pek işe yaramadığı ancak marulun koku giderme etkisini yaratan şeyin muhtemelen fenoliklerle birlikte enzimler olduğu belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
🎶 | Moby'nin yeni albümü yolda, ilk parçası yayında
Sonraki Haber
Reina katliamı davası sanığı: Suriye'de Abdulhamit Han Türkmen Tugayı'na misafir olarak gittim